Annons
Annons


Gör din egen buljong!

Buljong har blivit trendigt och i New York köar ivriga köpare för att lägga vantarna på en pappmugg med detta smakkoncentrat som dessutom är bra för hälsan! Så här kokar du din egen goda buljong!


buljong-recept

I timme efter timme kokas köttben eller kycklingskrov med grönsaker och kryddor för att sakta förvandlas till den mest delikata buljong. Att just det skulle bli den mest trendiga snabbmaten i år skulle nog få ha gissat för några år sedan.
Men i New York köar nu ivriga köpare länge för att lägga vantarna på en pappmugg med detta smakkoncentrat.

Annons

Och de frälsta hyllar buljongen för dess hälsoegenskaper: den sägs vara bra för såväl leder som matsmältning.

Gilla Allas.se på Facebook

Dock är det viktigt att det är äkta vara. Som på farmors tid, när allt från djuren togs tillvara och förvandlades till härliga rätter. Alla smaker skulle dras ut och varje husmor visste att det satt massor av det i ben. Men det är länge sedan. Och konsten att hantera ben inskränker sig nu i de allra flesta hushåll till att slänga bort dem. Fast på finkrogarna sätter duktiga kockar fortfarande en ära i att göra sin egen fond. Och som så mycket annat – när kunskapen håller på att gå förlorad så blir det inne igen. Tänk bara på surdegsbröd och korv.

buljong-pa-muggI Sverige hittar du Bujjo, drickfärdig ekologisk benmärgsbuljong, kokt i arton timmar, smaksatt med lingon och timjan som säljs på 7-Eleven.

Så här gör du din egen buljong!

Recept på buljong

Tid: 3–5 tim

Ingedienser:
3 kg köttiga ben från kalv eller nöt
3 1/2 liter vatten
1 morot
1 purjolök
1/2 palsternacka
30 g rotselleri i bit
2 persiljestjälkar
4–5 vitpepparkorn
1 msk salt.

1. För mörk buljong rostas benen först i ugn i 250 grader utan tillsatt matfett. Lägg sedan benen i en trång gryta. Häll på kallt vatten som täcker köttbenen väl. Upphetta jämnt och långsamt.
2. Skumma buljongen när den kokat upp. Tillsätt ansade, skurna rotfrukter och grönsaker i bitar tillsammans med salt och peppar. Sjud 3–4 tim för en mustig smak.
3. Sila ifrån köttben och grönsaker. Låt buljongen svalna så att fettkakan kan skummas av. Kyl snabbt ner och förvara kallt. Buljongen håller 3–4 dagar i kyl, och cirka 1 år i frys.

Av Maria Wigur och Charlotte Kask
Receptet är hämtat ur Rutiga kokboken, Ica bokförlag

LÄS OCKSÅ


(11)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…