Annons
Annons


Grannsex väcker känslor på nätet


- Kom och lyssna på vad de har för sig därinne!

Svenskar är betydligt mer positiva till högljutt grannsex än till oljud från musik eller renovering när de kommenterar sina grannar på nätet.

Det visar den ny kartläggning av inlägg och uppdateringar i sociala medier som mäklarföretaget Fastighetsbyrån genomfört.

Annons

Fastighetsbyrån har tittat närmare på vad vi säger om våra grannar i sociala medier. Under en period av två veckor har totalt 1000 inlägg om grannar granskats och bedömts kvalitativt. 345 inlägg från Twitter och Facebook om grannrelationer har kategoriserats utifrån exempelvis kön, anledning till varför man skriver om sin granne, samt om inlägget är positivt eller negativt laddat.

Positivt med sex-ljud
Resultaten visar bland annat att oljud är den absolut vanligaste anledningen till att skriva om grannar i sociala medier och att 61 procent av inläggen om grannar är skrivna av kvinnor. 68 procent av alla inlägg är negativt laddade, 15 procent är positiva och 17 procent är neutrala. Sex-ljud är anledningen till 15 % av inläggen, tredje största gruppen, och är den enda kategorin där inläggen är övervägande positiva.

Vad har de för sig, egentligen?

Grannar en trivselfaktor
– Grannar är en viktig faktor för hur vi trivs i våra hem och våra mäklare får mycket frågor kring grannar och grannskapet. I år tyckte vi att det vore spännande att se vad folk säger om sina grannar på exempelvis Twitter. I mikrobloggar har vi en tendens att ”tänka högt” och det ger en oredigerad bild av människors attityder kring grannar. Det är intressant att se hur mycket folk stör sig på oljud. Men även att vissa ljud är mer negativa än andra. Om man vill bli en bättre granne bör man kanske fundera på hur mycket oväsen man orsakar i hemmet, säger Johan Vesterberg Pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Exempel på tweets:

  • ”Grattis, kära granne på våningen under! Din ljudanläggning är verkligen imponerande! Basen får varje molekyl i huset att studsa av glädje.”
  • ”Som barn var jag rädd för mörkret. Men sedan såg jag mina grannar klippa gräset helt nakna. Nu är jag rädd för ljuset.”
  • ”Två av mina grannar verkar ha nån sorts tävling i skriksex. Kul för dom. Tråkigt för mig som har lägenheten emellan dom.”

Musik stör mest
Inte helt oväntat är det grannars oljud det som engagerar mest i sociala medier men begreppet oljud kan brytas ned i många underkategorier. Vanligaste anledningen till granninlägg är att grannen spelar musik följt av att de orsakar odefinierat oljud och sex-ljud på tredje plats.

Anledning till inlägg (i procent):

Spelar musik, 23 procent
Odefinierat oljud, 18
Sex-ljud, 15
Fest, 12
Renovering, 9
Sjunger, 5
Spelar instrument, 4
Toalettljud, 4
Bråkar, 3
Tvättstuga, 2
Grannens utseende, 2
Möblerar om, 2
TV, 1

Undersökning visar att vår inställning till olika typer av oväsen skiljer sig markant. Inläggen har indelats utifrån om de är positivt, negativt eller neutralt inställda till grannar. Generellt är inläggen övervägande negativa till det oljud som kommenteras men med ett tydligt undantaget som är kategorin sex-ljud. I sex-kategorin är 39 procent av inläggen positiva att jämföra med exempelvis kategorin ”spelar musik” där endast 17 procent är positiva.

Kvinnor mer engagerade
Kvinnor på nätet är dubbelt så engagerade kring sina grannar än män. Av de totalt 345 inlägg som granskats var 61 procent skrivna av kvinnor och 31 procent av män. 8 procent av inläggen kunde inte kategoriseras utifrån kön.

Göteborgare störs mest
Visste du att*:
• Bland kändisar är svenskarnas drömgrannar Martin Timell och Brad Pitt. På topp bland mardrömsgrannar kommer Carola och Torsten Flinck.

• En av tre svenskarna anser att exet (fd flickvän/pojkvän/man/hustru) är den värsta grannen de kan tänka sig, jämfört med t ex chefen och svärmor som anses som en lite bättre granne.

• Nästan två av tre anser att de blir störda av sina grannar.

• Göteborgare blir i högre grad än övriga svenskar störda av hög musik och har oftare hört sina grannar festa.

• På frågan ”har du någon gång flirtat med din granne?” svarar drygt var tredje tillfrågad ”Ja”.

• Var fjärde har någon gång kysst sin granne och ungefär lika många, har någon gång blivit kär i sin granne.

• På frågan om vad man uppskattar mest hos en granne svarade hela varannan svensk ”att de alltid hälsar glatt”.

*Från Fastighetsbyråns undersökningar från 2008, 2009 och 2010.

Om undersökningen
Totalt har 1000 inlägg, innehållande ordet granne, grannar eller liknande granskats i kanaler såsom Twitter och Facebook under en tidsperiod av två veckor. Irrelevanta inlägg, om exempelvis ”grannland”, sållades bort. Undersökning är baserad på 345 inlägg från Twitter och Facebook. Dessa har delats in i olika kvalitativa kategorier som beskriver anledningen till varför man skriver om sin granne. Exempelvis kan anledningen vara att grannen spelar musik eller renoverar.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…