Annons
Annons


Sommar-grillen orsak till många olyckor


Grillat är gott, men se upp för glöden!

Sommaren är här och med den också en av årets mest eldhärjade perioder. Antalet bränder ökar och juni är vissa år den mest drabbade månaden.

Men det beror inte enbart på soligt väder och torr mark utan också på att vi genomför ovana moment, som att grilla utomhus eller elda löv.

Annons

Juni farlig månad
Enligt skadestatistik, som går flera år tillbaka i tiden, brinner det 31 procent mer i juni och juli jämfört med en genomsnittlig månad under året.

Förödande slarv
– Det är mänskligt att beteenden som inte tillhör det vardagliga mönstret kan skapa problem. Under den vintermånad då det brinner som mest, december, är en typisk brandorsak glömda ljus som annars aldrig är tända. På sommaren ser vi många bränder som beror på grillning, slarv med underhåll av båtar och sommarhus och som alla kan få förödande konsekvenser, säger Håkan Franzén, husförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

En solig sommar och perioder av torr mark förhöjer brandrisken men det kan inte ensamt förklara den stora uppgången under sommaren.

Grillen dödar män
Längtan efter att få njuta av sommarvärmen kan i värsta fall få förödande konsekvenser. Mellan 1989 och 2009 omkom 35 personer, varav 33 män, i grillningsrelaterade olyckor och hela 3500 personer skadades, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sunt förnuft
Sommarboenden är ofta utrustade med äldre vitvaror och elektronik. Ofta står de i perioder och samlar damm och saknar ofta timer-funktion som de moderna vitvarorna därhemma har. När det gäller båtar och hem, kan elinstallationer som inte använts på ett år till exempel ha fått påhälsning av gnagare eller utsatts för fukt.

Bästa tipsen är att använda sunt förnuft och ta seden från där du kommer. Det vill säga, se till att ta med brandsläckaren till sommarboendet och installera en brandvarnare. Precis som om du vore hemma.

Tips för att förebygga brand i sommar:

 • Installera brandvarnare även i ditt sommarboende
 • Utrusta sommarbostaden med brandsläckare och brandfilt
 • Kortslutningar kan orsaka brand så kontrollera att det inte finns någon trasig sladd eller elektronisk apparat i ditt/dina boenden
 • Använd endast ljusslingor och infravärme som är godkända för utomhusbruk på utomhusplatsen
 • Grilla bara på balkongen om det är tillåtet i huset där du bor
 • Aska från grill ska förvaras i icke brännbart kärl med lock och ställas på underlag som inte kan börja brinna. Ha gärna en hink med vatten lättillgänglig.
 • Dra ur kontakten till datorn, telefonen och teven vid åska
 • Ha alltid uppsikt över levande ljus och marschaller

(0)
(0)


Annons

 • Steve Enberg

  Går denna tidning läsa på internet?

 • Allas redaktion

  Hej Steve! Hela Allas finns inte på internet, bara det som du hittar här på http://www.allas.se. Men högst upp på denna sidan kan du se innehållet i veckans tidning plus lite av det som kommer nästa vecka.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…