Annons
Annons


Grönskande invasion

På håll en grönskande matta, men i verkligheten ett invasivt ogräs - lär dig känna igen parksallat.


På håll en grönskande matta, men i verkligheten ett invasivt ogräs.

Får parksallat härja fritt täcker den snart stora arealer.

Hej Karin!
Jag bor i villa i Uppsala och har problem med något som kallas skogs-sallad. Den håller på att ta över hela trädgården. Har du något bra tips vad man kan göra för att utrota den? Skulle man till exempel kunna göra det enkelt för sig och hälla på bensin?
Med vänlig hälsning
Mats Jonsson

Hej Mats!
Det är (tyvärr) parksallatCicerbita macrophylla. Ett mycket besvärligt ogräs som sprider sig med rotbitar. Utbredningen förvärras om man försöker hacka bort plantorna, då varje liten rotbit blir till en ny planta.
Det enda som hjälper är envis handrensning och att bryta av blomstänglar så att fröspridning förhindras. Undvik att plantera nytt där parksallaten växer, tills den är bortrensad. Annars får du problem med att ogräsrötterna nästlar sig in i önskvärda växters rötter.
Om den redan finns bland dina önskeväxter, gräv då upp dessa, frigör dem från parksallatsrötterna och plantera på ny plats tills parksallaten är borta och de kan få komma tillbaka igen.
Bensin och olja är lättrörliga och förorenar marken och grundvattnet för lång tid och ska alltså absolut inte spridas ut.
Lycka till!
Annons

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…