Annons


Gudie! Star Wars-platserna i Tunisien!


Star wars tunisien

Varje år reser Star Wars-fans från hela världen till Tunisien för att besöka de platser där filmerna spelades in. Och flera av platserna är fortfarande precis sådana som de var. Här kan du besöka Luke Skywalkers hem och andra Star Wars-platser i Tunisien!

Annons

George Lucas hittade den perfekta platsen för sin Star Wars-trilogi i södra Tunisiens ökenlandskap och grottliknande berberhus som för tankarna till andra planeter. Flera av de platser där filmerna spelades in är välbehållna och öppna för besökare.

Starta din Star Wars-tur i Tunisien i ökenstaden Tozeur eller på semesterön Djerba. Utforska en galax som ligger långt, långt borta…

Byn Mos Espa

Cirka 40 kilometer utanför Tozeur, mitt ute i ökenregionen Ong Jmel, ligger inspelningsplatsen för Mos Espa, en rymdflygplats och Anakin Skywalkers hem. Det enklaste sättet att ta sig dit är med fyrhjulsdriven bil. Lokala arrangörer anordnar turer. Inspelningsplatsen består av 15-20 byggnader, varav några bara är fasader. De karakteristiska antennerna från filmerna finns också kvar. Om du har tur och kommer dit tidigt på morgonen kan du få ha hela platsen alldeles för dig själv. Eftersom det ofta kommer sandstormar finns det risk att platsen begravs i ökensanden. Men nyligen har turistmyndigheterna börjat forsla bort sanden för att bevara platsen.

Luke Skywalkers hem

I Matmata kan du övernatta i Luke Skywalkers eget hus. Inomhusscenerna från familjens hem filmades i hotellet Sidi Driss, ett hundratals år gammalt traditionellt berberhus med fem grottliknande rum. I hotellet finns massor av Star Wars-prylar, ett litet museum och en restaurang med en Star Wars-inspirerad meny. Rummen är enkla och det är inte dyrt att övernatta där, bara ca 12 dollar per natt.

Ksar-hus i Tataouine

Ksar-hus i Tataouine.

Det verkliga Tatooine

Tataouine är en stad i Tunisien med cirka 130 000 invånare. Namnet på staden inspirerade George Lucas när han gav Star Wars-planeten namnet Tatooine, och dess unika sammanbyggda berberhus, som kallas ksar, inspirerade honom till slavbostäderna i Episod I.

Mer att göra i södra Tunisien

• Åk med tåget Lezard Rouge som från början byggdes för att transportera fosfat från gruvorna. I dag är det bara turister som åker den vackra bergsturen från Metlaoui till Redeyef.

• Besök typiska berberbyar som Matmata, Tamezret och Chenini. Här lever många på samma sätt som deras förfäder gjort under hundratals år i små ksar-samhällen inbyggda i bergssidorna.

• Se de fascinerande hägringarna vid Chott el-Jerid, Tunisiens stora saltsjö (ännu en inspelningsplats för Star Wars).


(6)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…