Annons
Annons


Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration

Kulturen i Lund öppnar en retrospektiv utställning Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration. Här kliver man rakt in i Gudrun Sjödéns färgstarka värld. Utställningen tar upp inspirationskällor, entreprenörskap, miljötänk och hur kläder och identitet hör ihop.


utställning om Gudrun Sjödén.

40 klädkombinationer från olika kollektioner visas på Kulturen i Lund.

Internationellt ses de som bär Gudrun Sjödéns plagg som fria, konstnärliga och äventyrliga kvinnor. Kvinnor som lever bohemiskt i New York eller låter sig fotograferas på hästryggen under en resa genom Mongoliet.

Annons

I Sverige är synen på kvinnor som bär Gudrun Sjödéns design lika med ordet Kulturtant. Hur kommer det sig? Vad är det som gör att färgstarka, mogna, ibland storväxta kvinnor, ges detta epitet?

Gudrun Sjödèn

Färgstarka Gudrun Sjödèn.

UtställningenGudrun Sjödén – 40 år av inspiration vill väcka debatt och medvetenhet om hur kläder och identitet hänger ihop, och i vilken utsträckning medelålders kvinnor kan klä sig som de

vill.

Gudrun Sjödén har växt från ett litet familjeföretag i mitten av 70-talet till en företagsgrupp med 230 anställda som omsätter en halv miljard kronor om året. Att göra praktiska och samtidigt vackra

arbets-och vardagsplagg var ursprungsidén som allt startade kring på 1970-talet.

På Kulturen visas 40 klädkombinationer från olika kollektioner i en tre våningar hög ”catwalk”. En kavalkad av kataloger visar hur form- och mönsterspråk har återbrukats. Folkliga hantverkstraditioner är en viktig inspirationskälla. Gudrun Sjödén blandar tekniker och mönstervärldar från länder som Indien och Kina med formspråk från Norden.

I Kulturens textilsamlingar är det inte svårt att hitta mönster som påminner om Gudruns. Det kan dock vara känsligt att utgå från ett folkligt formspråk. En debatt om rätten till kulturarv uppstod senast då den samiskt inspirerade vinterkollektionen lanserades 2013.

Utställning: Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration.

Var: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund.

När: 4 maj 2014–8 mars 2015.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…