Annons
Annons


Guide för en mer hållbar semester


Just nu är vi mitt i en av årets största försäljningstoppar för semesterresor. Förra året ökade antalet semesterresor med 6 procent jämfört med året före. Ökningen av resande är en trend som har pågått länge. Samtidigt blir allt fler konsumenter måna om sin miljöpåverkan både när de reser och konsumerar i stort. Här kommer tips på hur du kan tänka kring en hållbar semester!

Annons

Tipsen kommer från Föreningen Medveten Konsumtion.

Gilla Allas.se på Facebook

Ta vara på de smultronställen som finns nära! Fundera på om du måste åka iväg långt för att semestra. Det finns ofta mycket att upptäcka närmare än du tror.

Om möjligt; res med tåg eller buss till ditt resmål.

Vill du resa långt bort, kan du vara borta lite längre och göra det mer sällan?

Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete.

Om det går, åk biljettlöst och spara in på onödigt papper.

Kolla om du kan låna en resväska istället för att köpa nytt.

Läs på och var kritisk till arrangörer som säger sig vara miljövänliga och/eller erbjuder ekoturism – det finns många seriösa arrangörer men det kan också vara fråga om greenwashing.

Välj tåg eller buss inom Europa. Åk gärna buss i Polen, Tjeckien, Ungern och Tyskland då stor andel av elen som försörjer tågen där kommer från kolkraft.

Om du ska flyga, välj ett flygbolag som har kollektivavtal och som garanterar bra arbetsvillkor. Charterflyg är i regel bättre än reguljärflyg då det oftast är högre beläggning och mindre mellanlandningar.

Fundera på om du inte kan göra en långresa istället för flera korta.

Välj ett boende med ett genomtänkt miljöarbete eller miljömärkning. Ta reda på vilka arbetsförhållanden som finns där du bor på.

Var kritisk till och ta reda på fakta när researrangörer lockar med ”ekoturism” och unika naturupplevelser. Ibland är denna typ av turism inte bra för djur och natur, speciellt om den blir för storskalig.

Seriös ekoturism kan å andra sidan leda till att skydda unik natur och kultur när det går att tjäna pengar på att värna om det.

Föreningen Medveten Konsumtion är till för dig som tror att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre, något mer genomtänkt och med mer hänsyn.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…