Annons
Annons


Guide: Här flyger du gratis med skidorna


120993482

Är det skidåkning i Alperna som gäller i vinter? Då kan det vara bra att hålla koll på de olika flygbolagens avgifter när det kommer till skidutrustning. En billig flygbiljett kan nämligen lätt förvandlas till en dyr om man inte håller koll på de extra avgifterna.

Annons

Med vintersäsongen för dörren börjar det bli hög tid att boka skidresa. Resenärer som föredrar att ta med sig sina egna skidor och pjäxor och inte vill få otrevliga överraskningar vid incheckningen, har mycket att vinna på att kolla upp flygbolagens avgifter för medhavd utrustning.

Gilla Allas.se på Facebook

För att underlätta för skidsugna resenärer har resesöksajten Skyscanner kartlagt tio populära flygbolags policys när det kommer till skidutrustning. Sammanställningen visar att en skidresa med lågprisbolag som Ryanair eller Norwegian kan bli dyrare än väntat. Hos dem kostar incheckning av utrusningen mellan 300 kronor och 600 kronor – enkel väg. Bland andra flygbolag som SAS och Lufthansa är utrustningen gratis så länge man bara checkar in ett bagagekolli.

Gratis skidutrustning

Swiss

Varje resenär får ta med ett par skidor, ett par pjäxor samt stavar utan extra kostnad.

British Airways

Skidutrustning får tas med utan extra kostnad om vikten inte överstiger gränsen för gratisbagage, det vill säga 23 kilo. Utrustningen får inte heller vara med än 190 centimeter lång.

Gratis skidutrustning – vid enbart ett bagagekolli

SAS

Om du reser med skidutrustning som enda bagage så kan du ta med det utan extra kostnad. Om du däremot reser med skidutrustning och bagage så tillkommer en fast kostnad. Den fasta kostnaden per enkel resa för resor inrikes samt i Norden är 350 kr, Europa 525 kr och övriga destinationer 875 kr. Maxvikt för skidfodral, pjäxbag och hjälm är 23 kg.

Lufthansa

Hos Lufthansa räknas skidutrustning som vilket annat bagage som helst och ingår därmed i de 32 kilo gratisbagage som passagerarna får ta med sig. Observera att 32 kilo avser ett kolli. Den som reser med mer än en väska betalar en avgift på 500 kronor för skidutrustningen på resor inom Europa.

KLM / Air France

All form av specialbagage ombord på KLM/ Air France måste bokas senast 48 timmar innan avresa. Du behöver dock inte förboka om du tar med dig en uppsättning skidutrustning istället för en resväska eller extra resväska som du köpt före avresa. En uppsättning sportutrustning betraktas som ett vanligt bagagekolli om varje uppsättning väger max 23 kg. Avgiften för ett extra bagagekolli i form av skidutrustning varierar beroende på destination från 700 kronor och uppåt.

Air Canada

Air Canadas passagerare måste registrera medtagen skidutrustning senast 24 timmar innan avresa. Utrustningen får tas med utan extra kostnad om du inte överstiger antalet tillåtna bagage, detta antal beror på destination och biljettyp. Extrabagage kan tas med mot en avgift.

Extra avgifter för skidutrustning

Norwegian

Resande med Norwegian kan ta med sig skidutrustning/snowboard mot en extra avgift. Utrustningen får inte överstiga 20 kilo. Kostnaden ligger mellan 229–599 kronor enkel resa beroende på destination och eventuella anslutningsflyg.

Easyjet

Kostnaden för att ta med skidutrustning på Easyjets flygningar är 280 kronor enkel resa om köpet görs online eller via kundtjänst. Vid köp på flygplats är priset 335 kronor.

Wizzair

Resenärer med skidutrustning måste beställa sitt extrabagage vid bokningstillfället. Om bokningen görs via wizzair.com eller kundtjänst är avgiften 360 kronor per passagerare och väska, enkel resa. Vid bokning på flygplats ligger avgiften på 540 kronor. Skidutrustningen måste vara packad i fodral.

Ryanair

Ryanair tar ut en avgift på 525 kronor för incheckning av skidutrustning per enkel resa – om köpet görs i samband med den ursprungliga bokningen. Vid köp på flygplats eller via kundtjänst är avgiften 630 kronor. Maxvikten är 20 kilo.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…