Annons


Guide – kul att göra i Holland!


Utrecht.

Utrecht.

Planerar du en resa till Holland inom det närmsta? Här tipsar vi om allt som är på gång där just nu!

Se resväskans historia på Amsterdams Väskmuseum

På drygt 150 år har vårt sätt att resa ändrats dramatiskt. Fram till 31 augusti skildrar väskmuseet Tassenmuseum i Amsterdam resväskans historia och utveckling från 1850 till idag i utställningen ”Välkommen ombord”.
Tassenmuseum i Amsterdam förfogar över världens största privata samling av väskor av alla slag. I utställningen visas hur resväskan till en början skapades för att klara av resor på ojämna landsvägar för att sedan anpassas till luftburna resor. Materialen har också skiftat och trenden ligger nu på lättviktsmaterial på hjul som lätt kan tas med i kabinen. Bland de andra föremålen i utställningen återfinns gigantiska koffertar för sjöresor liksom lyxiga bagageset från 1950-talet och extravaganta toalettväskor med silverborstar och flaskor i kristall. Resväskan återspeglar modernitetens historia och den nya mobiliteten.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Gör en underjordisk tidsresa i Utrecht

Upptäck tvåtusen år av holländsk historia med egna ögon. Från 2 juni öppnar den underjordiska utställningen DOMunder i skuggan av Utrechts domkyrka.
DOMunder är en fascinerande underjordisk värld med reliker och 2000 års holländsk historia vid Domplein, det torg där Utrecht grundades. Från det romerska kastellet Trajectum och de romanska katedralerna och kyrkorna till återstoden av den gotiska katedral som skadades i en tornado 1674, allt får man se när man vandrar mellan pelarna i domkyrkan. Det är första gången som en arkeologisk fyndplats av denna magnitud permanent öppnas för allmänheten i Holland.

Premiär för ny holländsk folkfest: Kungens dag!

Tronskiftet i Holland har fått konsekvenser för landets nationaldagsfirande: Drottningens dag finns inte längre utan från och med nu är det Kungens dag som är landets största folkfest. I år firas Kungens dag lördagen den 26 april.

I övrigt är det mesta sig likt: nationaldagen firas med en rad aktiviteter både under denna dag och under kvällen och natten före. Folk klär sig i nationalfärgen orange och allmän feststämning råder. I många städer hålls gatufester med marknader och loppisar där vem som helst får slå upp ett marknadsstånd. För allmänheten ett ypperligt tillfälle att hitta någon rolig och billig pryl till hemmet. I många städer arrangeras dagen till ära konserter och andra festivalliknande aktiviteter. Ett måste är att ha något orangefärgat på sig.

Gigantisk blomsterutställning till Holland i maj

Holland är ett ledande land inom trädgårdsvetenskap. Nu har landet fått ett nytt blomsterevenemang av världsformat. Den första upplagan av niodagarsutställningen Floraliën hålls i Den Bosch i södra Holland, från 9 – 18 maj i Brabanthallen. Floraliën är enligt organisationen världens största blomstrande inomhuspark. Evenemanget planeras hållas vart femte år i Holland.

Floraliën lovar bli en fest för den som älskar allt som har med blommor att göra. Det fyra hektar stora utställningsutrymmet är inte inredd med montrar utan som en enda stor, vacker blomsterpark. Snittblommor, blomsterlökar, trädgårdsprodukter och frukt och grönsaker kommer att visas upp under utställningen. På plats hålls demonstrationer i blomsteruppsättning, trädgårdsarkitektur och matlagning. Dessutom avgörs under Floraliën de holländska mästerskapen i blomsterarrangemang. Organisationen räknas med uppemot 150 000 besökare, bland dem många från utlandet.

Holland, cykellandet: Hollands temaår 2014

Det är ett faktum att Holland är landet i världen där störst andel av befolkningen cyklar. I Holland finns fler cyklar (18 miljoner) än invånare (16,6 miljoner); detta resulterar i världens högsta cykeltäthet. Tillsammans cyklar holländarna mer än 1,5 miljarder mil varje år.

Cykeln är det föredragna färdmedlet för att ta sig till jobbet och skolan, till affären eller för att träffa vänner och ge sig ut i naturen. Och alla cyklar, oavsett ålder och inkomstnivå. I Holland finns över 3200 mil cykelvägar, väl distribuerat över hela landet. I staden är cykeln i de flesta fall det föredragna sättet att ta sig fram och cyklisten är närmast garanterad en säker, snabb och okomplicerad framfart. Även utanför städerna är cykeln att rekommendera: eller vad sägs om att i sakta mak trampa fram genom tulpanfälten när de står i blom, eller längs kanalerna som kopplar samman Hollands historierika städer. Det finns färdiga rutter som sträcker sig från 5 till 365 kilometer.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…