Annons
Annons


Guide till nya campingpärlor i Europa och Sverige

Camping kan vara mer än träningsoverall, tofflor och tändvätska. Det är en av utgångspunkterna för programmet Gone camping i TV 8. "Att parkera vid en strand där man kan lägga i havskajaker eller att ställa sig vid en klätterklippa är också camping" säger programledaren Martin Örnroth.


Foto: TV 8

Martin Örnroth är husbilskille på Route Napoleon mellan Cannes och Grenoble i Frankrike Foto: TV8

Camping är något av en svensk paradgren. Varje sommar fylls svenska vägar av husvagnar och numera fler och fler husbilar från när och fjärran. I Gone Camping handlar det dock om att inspirera till nya upptäckter snarare än att visa vad som redan finns.

Annons

– Vinkeln är egentligen att locka den som kanske inte ser sig själv som campare, , säger programledaren Martin Örnroth som själv inte hade någon camparbakgrund när han tog uppdraget för fem år sedan.

– Men om jag kan parkera ett fordon på 8 meter som väger 4,5 ton så kan du det också

Campa med barn

Under tidigare säsonger är det Martin Örnroth själv som cruisar runt. I år har han fått Louise Fornander med familj som kolleger. Familjen Fornander, som har en 2-årig dotter, täcker upplevelserna i Sverige. Det handlar bland annat om havskajak och hummersafari på västkusten. Samtidigt styr Martin Örnroth sin husbil mot nya djärva mål i Europa. Han försöker lära sig surfa i Biarritz, besöker vinslott i Frankrike, kollar in flamenco i Sevilla och solar i Algarve bland annat.

Foto: TV 8

Martin Örnroth på upptäcktsfärd i Frankrike. Foto: TV8

Nya former av camping

Även om campingen är en gammal och folkkär företeelse så är semesterformen stadd i ständig förändring. Andelen husbilar har till exempel ökat markant jämfört med husvagnarna när det gäller nybilsförsäljning. Samtidigt har flera människor förlängt säsongen till att gälla hela eller stora delar av året.

– För många handlar det om en livsstilsförändring. Man vill återfå någon form av kontroll över sitt boende, att till exempel slippa bolån och skulder. Att slippa det underhållsarbete som ett hus kräver är också en anledning, husvagnen är lättare att hantera än ett hus. Att den går att flytta genererar också en frihetskänsla, säger Hege Høyer Leivestad som är doktorand i Socialantropologi vid Stockholms universitet lade fram en avhandling i ämnet förra våren.

Paddling i Grundsund Foto: TV 8

Paddling i Grundsund
Foto: TV 8

”Vill inte vara domare”

Den klassiska campingen där man ställer husvagnen på en plats där man trivs och hålla sig där under semestern, lever kvar. Samtidigt har en mer glamorös och lyxigare variant (s.k ”glamping”) seglat upp som ett alternativ.

I Gone camping handlar det mycket om att både hitta vackra platser och aktiviteter. Och enligt Martin Örnroth finns det en nyfikenhet och en vilja att upptäcka nytt bland de campare han möter på vägarna. Det handlar inte bara om att campa i Skåne, på Västkusten eller på Öland till exempel.

Programmet lär ha besökt uppåt hundra campingplatser under seriens gång men sätter inga betyg på vägen. Martin Örnroth menar att det inte är syftet.

– Vi vill inte vara domare. Jag vet ju inte om de som tittar är intresserade av att bo nära skog eller hav till exempel. Vi vill ge uppslag och idéer.

Vad har du själv för kriterier innan du rullar in?

– Jag gillar ju att bo havs- eller sjönära. Sedan vill jag ha nära till någon rolig aktivitet, säger Martin Örnroth som menar att möjligheten till variation är tjusningen.

– Det är lite som en schweizisk fällkniv.

Rekordår för svensk camping

Branschorganisationen Svensk Camping (SCR) noterade ett rekordår 2015 med 15,5 miljoner gästnätter. Enligt preliminära siffror från i höstas kan 2016 ha varit ännu bättre, enligt SCR. Husbilsboendet ökar men det är fortfarande husvagnarna som dominerar på svenska campingar. Sverige är Europas sjunde största campingdestination.

Gone Camping: lördagar 18.30 i TV8 med start 4:e mars


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…