Annons
Annons


Guldläge i skogen!

Nu är det dags att ge sig ut i skogen och botanisera bland alla skatter. Efter en varm, torr sommar som avslutas med rejäla regnskurar, frodas svampen som bäst!


Kantareller omtyckt matsvamp.

Kantarellen är den mest omtyckta och välkända av våra matsvampar. Den växer under juli-oktober i hela landet utom Norrlands inland.

Men vad ska man tänka på? Och var finns de bästa svampställena?

Bo Nylén ger sina bästa tips till nybörjaren.

Bo Nylén ger sina bästa tips till nybörjaren i svampskogen

– Mitt tips till nybörjare är att rikta in sig på soppar, säger Bo Nylén som är mykolog – svampexpert. De är enkla att identifiera, det är ingen förgiftningsrisk och de finns under hela säsongen. Det finns många goda som strävsopp, björksopp, smörsopp och karljohan.

Annons

Soppar har karakteristiska rör på hattens undersida. Det finns en tydlig gräns mellan hatt och fot där svampen lätt kan brytas. Bland de andra svampgrupperna finns större variation och därmed fler risker att stöta på en giftig svamp.

Det är i blandskogarna de rikaste skördarna finns. Svamp trivs bäst i äldre miljöer som inte utsatts för stora förändringar som avverkning.

Karljohan-svampen är en sopp.

Karl Johansvamp tilhör soppsläktet.

Bo Nyléns 10 bästa svamptips

  1. Använd en korg när du plockar. Den ventilerar bort fukt så att svampen inte blir angripen av parasiter.2. En svampkniv med borste är inget måste, men kan vara praktisk.
  2. Investera i en bra svampbok.
  3. Fokusera på svampar som du vill lära dig lite extra om. Se till att även lära dig hur de giftiga ser ut. Lär dig känna igen de miljöer där dina favoritsvampar växer. Notera växtplats; träslagen och hur marken ser ut.
  4. Populär matsvamp med stark smak.

    Fjällskivling är en populär matsvamp med stark smak. Den växer under augusti-oktober i Syd- och Mellansverige.

    Se till att få med hela svampen, så att du lättare kan identifiera den.

  5. Plocka svamparna en och en, så att du inte får med någon giftig svamp.
  6. Plocka endast friska exemplar och väl utvecklade svampar. Små är svåra att artbestämma och ger inte mycket skörd.
  7. Undvik att plocka vita svampar, många giftiga är just vita.
  8. Glöm inte karta och kompass eller en GPS om du är i okända marker
  9. Gör iordning svampen genast när du kommer hem. Förvara den gärna i kylen.
  10. Ät aldrig en svamp om du är osäker. Alla farliga svampar är milda i smaken.

Bo Nylén och några kolleger kommer att vara på Naturhistoriska riksmuseet på Svampens dag den 7 september. Följ med på vandringar, besök utställningen eller få medhavda svampar identifierade.

Var: Svampens dag på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm

När: 7 september 2014, kl 11-16.

Plats till vandringarna har begränsat antal platser och kan förbokas på museet.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…