Annons


GW om mordet på Göran, 63: ”Utan den personen tror jag att det hade varit ouppklarat”

Förmögne lantbrukaren Göran Lundblad, 63, försvann spårlöst 2012. Först ett par år senare kunde sanningen nystas upp efter att en av de inblandade lättat sitt hjärta för en privatperson. En helt avgörande pusselbit, enligt Leif GW Persson i “GW:s mord”.


När lantbrukaren Göran Lundblad, 63, anmäldes försvunnen på sensommaren 2012 var frågetecknen många. Göran, som hade en gård norr om Kalmar, var inte typen som skulle sticka iväg på en nöjestripp bara så där även om resväska och pass var borta.

Annons

I det senaste avsnittet av ”GW:s mord” berättar polisprofessorn om hur Görans dotter, som också bodde på gården, var den som anmälde pappan försvunnen.

– Han skulle ha försvunnit efter ett gräl, säger Leif GW Persson i programmet.

Gilla Allas.se på Facebook

Till saken hör att Göran Lundblad var en mycket förmögen man med stora tillgångar i både fastigheter och i bankfack.

– I storleksordningen 50 miljoner kronor.

Renoverar huset

I familjen fanns två döttrar. Den äldre, som anmäler pappan försvunnen, är vid tillfället 24 år. Den yngre ska fylla 18 en kort tid efter försvinnandet. När pappan inte hör av sig på hennes födelsedagen växer oron ännu mer.

Samtidigt som polisen förgäves försöker hitta Göran så flyttar äldsta dotterns pojkvän in på gården. Pojkvännen kommer från en granngård men är från en familj som Göran Lundblad legat i schism med sedan årtionde tillbaka.

Det är, konstaterar GW, inget förhållande som pappan såg på med blida ögon och han ska ha hotat med att ändra testamentet till den yngre dotterns fördel.

Men det unga paret inrättar sig på gården och genomför rätt så ordentliga renoveringar.

Bland annat förvandlas Göran Lundbergs sovrum till matsal.

En förändring som husets ägare knappast skulle uppskattat, enligt GW.

– Han skulle ju ha blivit skogstokig.

Spelar in berättelsen

Polisen har tidigt misstankar mot paret och avlyssnar bland annat deras telefoner. Men försvinnandet är länge ett mysterium.

2014 kopplas frivilligorganisationen Missing People in i sökandet. Och en av de frivilliga som söker är Therese Tang. Missing people hittar inte Göran Lundblad men pojkvännen på gården fattar tycke för Therese Tang.

Och hon förstår i sin tur att paret vet mer än vad de berättar, berättar hon i ”GW:s mord”.

Huvudvittnet Therese Tang fick loss avgörande uppgifter för att lösa mordet. Bild: TV 4

Dem här speciella förtroendet ska visa sig bli avgörande när Therese Tang lyckas få pojkvännen att öppna sitt hjärta och berätta sanningen. En berättelse som hon spelar in på sin mobiltelefon utan att han vet om det.

Med hjälp av de uppgifterna får polisen veta att Göran Lundblad skjutits ihjäl i sin säng och var han begravts.

Med hjälp av uppgifterna kunde polisen gräva på en utpekad plats där man hittade en kropp. Bild: TV 4

Nu kan polisen leta efter spår i huset på ett annat sätt. Trots att huset städats grundligt och alla renoveringarna så finns det blodspår kvar.

– Då hittar man spåren man tidigare missat. Allt i anslutning till det ställe där Görans säng stod, säger Leif GW Persson som bedömer att Tangs bandupptagning varit helt avgörande.

– Hade han inte lättat sitt hjärta för henne då tror jag att det här hade varit ett ouppklarat försvinnande.

Äldsta dottern och pojkvännen har dömts till 18 års fängelse för mordet. Therese Tang släppte nyligen boken ”Hur man löser ett spaningsmord” (Bonniers) om fallet. Boken är skriven i samarbete med kriminalreportern Joakim Palmkvist.

GW:s mord: 23 maj kl 20.00 på TV4

Av Henrik Högström


(93)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…