Annons
Annons


Gympalärare – hur svårt kan det vara?

Unga rör sig allt mindre och mår allt sämre. Sveriges nya träningsguru Kalle Zackari Wahlström vill göra något åt saken.Han åker tillbaka till sin gamla högstadieskola med uppdraget att få eleverna att röra på sig mer. Men första mötet med verkligheten blir en chock. Halva klassen är frånvarande från skolidrotten. Kalle har mött sin största utmaning någonsin.


Viktor, Kalle och Nicolas. Foto: Janne Danielsson/SVT

Viktor, Kalle och Nicolas. Foto: Janne Danielsson/SVT

Sveriges nya träningsguru har fått ett nytt och mer utmanade uppdrag än någonsin. Den här gången ska Kalle Zackari Wahlström få skolungdomar att röra på sig mer genom att återvända till sin gamla högstadieskola och peppa eleverna både på och utanför gympalektionerna under en termin. Det visar sig bli det svåraste han någonsin gjort.

Rör sig för lite

– Forskning visar att våra barn rör sig alldeles för lite, och det verkar i sin tur leda till att dom mår sämre. Fysiskt, men även inuti. Jag står inte ut med tanken på att det finns barn som mår dåligt bara för att vi inte fått dom att förstå hur härligt det är att röra på sig, säger Kalle.

Annons

Samtidigt är Sverige i dag ett av de länder i Europa som satsar minst på schemalagd fysisk aktivitet i skolan.

– Förr i tiden fick eleverna lära sig att sitta still i skolan. Nu måste skolan lära barnen att röra på sig, konstaterar Kalle.

Hälften skolkar

Tillsammans med sin gamla idrottslärare Tommy, sin smittande entusiasm och lite jävlar anamma är Kalle fast övertygad om att han kan förändra elevernas ljumma inställning till idrott och motion. Nu ska hela skolan bli friskare. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort. En fjärdedel av eleverna deltar inte ens på idrottslektionerna. Och skälen är nästan lika många som eleverna.

En tuff match

Kalle kommer att behöva jobba på flera olika fronter, både i och utanför skolan. Han försöker samla elever, lärare och föräldrar kring frågan. Här behövs en uppsjö av idéer för att få igång ungdomarna. Han inser att det här kommer att bli en tuff match med högst oviss utgång.

Ska Kalle lyckas med sin mission att få skolans elever att röra sig mer och må bättre?

Gympaläraren: Tisdag 8 mars, kl 20.00 i SVT1 (del 1 av 7)


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…