Annons
Annons


Håll koll på vikten!


överviktig katt

Allt eftersom vi människor blir större, blir även våra husdjur det. Vi serverar ofta både oss själva och våra husdjur alldeles för mycket mat och ger dem för lite motion, vilket snabbt resulterar i allt fler feta husdjur. I en undersökning som genomfördes i Storbritannien, Tyskland, Italien och Frankrike så ansåg 76 % av alla hund- och kattägare att deras husdjurs vikt var precis ”rätt”. Men i själva verket var 50 % av alla husdjuren överviktiga.

Annons

Bidragande orsaker
De största orsakerna till att våra husdjur blir överviktiga kan delas in i fem punkter.

Genetik: Precis som hos människor så är övervikt till viss grad ärftligt. Vissa raser är mer benägna än andra att bli överviktiga.

Könshormoner: När man kastrerar eller steriliserar ett djur uteblir könshormonerna vilket resulterar i att ämnesomsättningen minskar samt kan ge ökad aptit.

Ålder: Redan när husdjuret är litet är det viktigt att ge den rätt mängd mat. Det är då som husdjuret bildar sina fettceller. Vuxna djur kan inte bilda nya fettceller utan bara öka storleken på dem. Husdjur som fått för mycket mat som unga blir alltså oftare feta i vuxen ålder eftersom de har fler fettceller än normalt.

Aktivitetsnivå: Har husdjuret ett ökat kaloriintag och får för lite motion genererad detta direkt till övervikt. Precis som för oss människor måste våra husdjur äta efter hur mycket dem förbränner.

Foder & fodermängd: Många husdjursägare väljer oftast ett foder med för högt energivärde till sitt djur. Utan motion omvandlas då energin till fett. Dessutom är vi människor väldigt generösa mot våra djur när det kommer till godbitar. När till exempel hunden är duktig belönar vi oftast med hjälp av en godbit, eller när vår middag är slut är det lätt att husdjuret får smaka på resterande mat.

Följdsjukdomar
Några av de vanligaste problemen som kan uppstå hos en överviktig katt är: diabetes, artros, hudsjukdomar, urinvägsinfektioner, hjärtproblem och ökade chanser för cancer. Dessutom får de mycket svårare att tvätta sin päls, vilket kan leda till hygienproblem hos katten.

Överviktiga hundar riskerar att få: diabetes, hjärtsjukdomar, andningsproblem, leversjukdomar samt problem med leder och rygg.

Dessutom har det framkommit att överviktiga husdjur är tröttare och på ett sämre humör. Ett husdjur i lagom hull kan därför sägas leva ett gladare och bättre liv än den tjocka.

Behandling
Överviktiga djur kan ofta radikalt förbättra sin livskvalitet och öka sin förväntade livslängd när de tappar vikt.

Innekatter är svåra att motionera men man kan öka dess lekande. Det bästa alternativet är att skaffa en kompis till katten. Två katter kan leka tillsammans men även känna trygghet av varandras närhet när husse & matte inte är hmma. Har man inte möjlighet till det finns det andra smarta lösningar. Till exempel gillar de flesta katter att klättra, så att invenstera i en bra klätterställning kan vara en god idé. Andra småsaker man kan göra är att ge katten bollar och leksaksmöss i olika material. Gärna prassliga och glittriga, då katter har en viss förkärlek till det.

När det gäller att motionera sin hund så finns det idag ett oändligt utbud. Självklart får man se efter vad hunden är kapabel till att utföra och självklart vad du som ägare är intresserad av, men några exempel på motion är: agility, lydnadskurser, cykling, raska promenader, jogging-tur, vallning, spårning, drag (kickbike/släde).

Lider husdjuret av kraftig övervikt kan det vara viktigt att rådfråga sin veterinär. Veterinären kan lägga upp en ”bantningsplan” för husdjuret samt även rekomendera ett bättre sprecialfoder som inte innehåller för mycket energi. Men i slutändan är träningen ändå viktigast för husdjuret och det bästa tipset är att göra träningen  till en del av vardagen. Träning är lika viktigt för husdjuret som att ge den mat, tömma kattlådan eller ge den godis när den har varit duktig.

Slutligen har husdjursägare som lyckats att ”banta” ner sitt husdjur från kraftig övervikt påvisat att husdjuret har blivit som ung på nytt.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…