Annons
Annons


Håll kvar sommarkänslan!

Förnya balkongen eller altanen med sensommarplanteringar i mustiga färger så kan du njuta än mer av fina morgon- och kvällsstunder. Ta del av sköna tips, idéer och bra balkongväxter som passar när vi går mot sensommar och höst.


Balkongväxter

Balkonglåda med kompakta växter. Foto: Görgen Persson/Blomsterfrämjandet

Välj en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs som är vackra långt in på vintern.

För höstväxterna är bladen av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Komplettera gärna med ettåriga växter som ger planteringen färg.

 Så lyckas du

I en stor balkonglåda får rötterna tillräckligt utrymme och jorden torkar inte ut så lätt. 20 cm bred och 20 cm hög är ett bra mått. Trälådor, korgar eller zinklådor bra alternativ. Se bara till att det finns hål i botten så att eventuellt överskottsvatten kan rinna bort.

Planterar du nya växter i en gammal balkonglåda så rensa först bort växter och rötterna. Fyll på ny planteringsjord.

Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör tillväxten obetydlig. Välj  blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalar, desto mindre vatten behövs. Näring behövs inte.

Balkongblommor

Alunrot, hortensia och prydnadsgräs lyser upp tillsammans.

Växttips

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är som allra vackrast på sensommaren och hösten. Flera av dem har hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen. De är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd.

Det finns både ettåriga och fleråriga gräs.

 Alunrot

Det finns ett enormt utbud i gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och vinröda nyanser. Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra utfyllnadsväxt. Alunrot är fin hela vintern och kan senare på hösten kompletteras med till exempel ljung.

Hängande

Växter som hänger över krukkanten och döljer jorden är tacksamma. Tåliga växter är revsuga, penningblad, murgröna, gulplisteroch stor slideranka.

Blommande

Här är några blommor som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit:

Aster med söta blommor i blålila och rosa nyanser.

Blåblomma har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare.

Cyklamen är en underbar utplanteringsväxt som finns i mängder av rosa nyanser. Den bedårande paraplycyklamen har mycket karaktäristika foderblad.

Krysantemum passar fint i eldiga planteringar.

Kärleksört är robust och volymskapande i många rosa nyanser. Dessutom är den populär hos bin.

Taranta är robust med grova blad. Den påminner om Calandiva och är mycket lättskött.

Silverfärgade

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är silverfärgade växter perfekta. De silvriga bladen gör att starka och fler färger kan blandas utan att planteringen upplevs som rörig. Exempel på växter som klarar sig bra på hösten är silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…