Annons
Annons


Hälsa på Spöket Laban i slottet Gomorronsol

I vår flyttar Spöket Laban in i Livrustkammarens utställning för barn Spöket Laban i slottet Gomorronsol. Lilla Spöket Laban, hans kompis Lillprins Bus, systern Labolina och de andra invånarna i slottet Gomorronsol i Inger och Lasse Sandbergs böcker tillhör några av våra mest älskade barnboksfigurer.


spoket_laban

©Tre Sandberg.

För de yngsta besökarna återskapas slottet Gomorronsol och dess spöken och kungliga familj i Kungliga Slottets källarvalv. Det här är en utställningsmiljö att leka och läsa i med många interaktiva moment från Spöket Labans värld. Här kan barnen hjälpa Laban och Lillprins Bus att spöka, leka i spökfamiljens kök eller mysa i läshörnan. Och vem är det egentligen som håller i Labolinas långa lina och vad är det hon härmar?

Annons

Inger och Lasse Sandbergs böcker har fängslat flera generationers barn sedan den första boken kom ut 1965. Idén till utställningen fick Livrustkammarens producent Sofia Nestor efter att hon hade läst Spöket Laban för sina egna barn i en bok som hon hade sparat sedan hon själv var liten.

– Det kändes lockande att försöka föra samman spökfamiljen med Livrustkammaren. Den bor ju i det kungliga slottets källare precis som vi. Med utställningen vill vi uppmuntra till högläsning för små barn och också sätta in museets föremål i ett för dem begripligt sammanhang.Vi försöker hitta former för att gestalta historier och visa våra föremål för alla åldrar. Livrustkammaren har också som alla statliga museer i uppdrag att utveckla ett barnperspektiv i verksamheten, säger Sofia Nestor.

Museet har en omfattande pedagogisk verksamhet riktad mot barn med bland annat landets största museibarnförening, Riddarklubben. Men det är första gången som museet vänder sig till barn som är så små som två år i en utställning.

I utställningen visas 15 originalillustrationer från 1970-talet fram till 2005 av Lasse Sandberg. De har lånats ut av familjen Sandberg. Sofia Nestor framhåller Lasse Sandbergs skicklighet som illustratör. Han anses vara föregångare för collagetekniken inom bilderboksgenren.

Utställningen är ett samarbete med Tre Sandberg, dvs familjen Sandberg och visas den 3 maj – 2 november.

Vernissagen äger rum lördagen den 3 maj kl 11-17 med filmvisning och sagostund i närvaro av familjen Sandberg. Invigning kl 11.30. Alla är välkomna! Fri entré hela dagen för vuxna som kommer med barn till och med 12 år.

Bild: Copyright Tre Sandberg

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…