Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

11 vanliga hälsoproblem – och doktorns svar

14 feb, 2019 
Hemmets redaktion
halsproblem
Vad du än har för besvär så har doktorn garanterat stött på dem förut. Här ger experten råd om 11 problem som kanske är pinsamma för dig – men inte för vårdpersonalen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Vaginala blödningar

■ Vaginala mellanblödningar kan ha flera orsaker. Är du i fertil ålder är mellanblödningar ganska vanligt. De kan vara relaterade till stress eller preventivmedel men är oftast helt ofarliga. Även under klimakteriet kan det komma mellanblödningar, men får du det efter klimakteriet ska du söka gynekolog.

I sällsynta fall kan blödningen bero på en så kallad polyp, en vävnadstillväxt från en slemhinna i vaginan. Mellanblödningar kan också vara ett tecken på klamydia – om du haft oskyddat sex eller din partner haft det. Blödning vid samlag kan också kännas pinsamt att söka vård för, men sök, det finns bra hjälp att få.

2. Anal klåda och anala blödningar

■ Analklåda kan vara socialt besvärande och upplevas som pinsamt, och kan bero på olika saker som svamp, eksem eller hemorrojder. Ofta finns hjälp att få med till exempel kräm, det finns många som är receptfria.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Blod är ett starkt färgämne så i toaletten ser det ofta ut som att det kommit jättemycket blod och många tror att de håller på att förblöda. Men det kan vara en liten spricka, som ett sår, eller hemorrojder. Det finns receptfria salvor mot sprickor och hemorrojder men om besvären består så uppsök läkare. Kom ihåg att det är inget konstigt för oss läkare att känna och titta!

3. Flytningar/dålig lukt

■ Om flytningarna från underlivet är gulvita är det helt normalt – men om det svider, ger klåda, är irriterat och ser grynigt ut som keso så kan det vara ett tecken på svamp. Det kan bero på att du tvättat dig för mycket och använt tvål vilket gett fel bakterieflora. Har du variga, brunaktiga eller illaluktande flytningar är det ett tecken på infektion, som bakteriell vaginos – sök läkare.

4. Klåda från underlivet

■ Klåda i underlivet är ofta ett symtom på att du har fått fel sorts bakterier eller svamp för att du tvättar dig för mycket. Tänk så här: Du tvättar dig ju inte med tvål i näsan. På samma sätt har underlivet också slemhinnor. Den som har mycket problem med detta får också urinvägsinfektion (UVI) oftare. Tvätta inte så mycket och kissa gärna efter samlag för att motverka UVI. När du tvättar, använd en tvättkräm eller olja för intimt bruk – prata med apoteket.

Annons

5. Smärta vid samlag

■ Det finns många anledningar, både fysiska och psykologiska orsaker. Kom ihåg att det är viktigt att inte tvinga sig till samlag! Smärtan kan också ha med slemhinnorna att göra, bero på eksem, kondylom, torr vagina (se punkt 9) och mycket mera. Om det är besvärligt så sök hjälp hos gynekolog.

6. Kiss i trosan

■ Att läcka lite är extremt vanligt och man delar upp inkontinens i olika sorter. Ansträngningsinkontinens kan förbättras genom knipövningar men många vet inte att det numera också finns en ganska enkel operation där man lyfter upp urinröret.

Sedan finns det andra varianter – som att det tränger på ofta, då kan det vara en överaktiv urinblåsa. Så ta först reda på vilken sorts inkontinens du har. Är det bara lite kiss och blir bättre med bäckenbottenträning behöver du inte söka hjälp. Men alldeles för många kvinnor har inte en tanke på att de inte behöver läcka. Det finns bra botemedel!

Annons

7. Demens

■ Många tycker att det är pinsamt att söka för symtom som tyder på demens. Många tror också – felaktigt – att de måste acceptera att de börjar bli gamla och att det inte finns någon hjälp att få. Men börja med att ta reda på om det verkligen är demens och i så fall vad det är för sort du har. Det kan också vara symtom på depression, stress eller oro. Är det demens finns det bra bromsmediciner.

8. Illaluktande fisar/avföring

■ Bakterier i tarmen bildar gaser och med vilka doft- och färgeffekter det kommer ut beror ofta på vad du äter. Fiberrika saker, som ärter, bönor och kål, bildar mer gaser än annan föda. Även andedräkten kan påverkas och bli illaluktande.

Men symtomen kan också bero på infektioner, till exempel giardiaparasiten. Har du nyligen varit i tropiska länder bör du kolla upp detta.

Annons

Generellt gäller: Försök ha rutiner kring ätande och toalettvanor. Oro och stress påverkar, liksom sömnen. Försök bli vän med magen och lev som vanligt, det händer att tarmbesvären tar över livet och skapar en ond spiral med mer stress. Har du besvär som påverkar din vardag så sök hjälp, liksom om du går ner i vikt och har blod i avföringen. Eller om något plötsligt blir annorlunda jämfört med hur magen brukar vara.

9. Torr vagina

■ Det kan kännas torrt och irriterat om slidan inte är tillräckligt fuktig. Efter klimakteriet är torr slida den vanligaste orsaken till smärta vid samlag. Tillståndet förekommer bland kvinnor i alla åldrar men upp till 40 procent av de som slutat menstruera har besvär med torr slida. Du kan själv behandla med glidmedel/fuktighetsmedel som du kan fråga om på apoteket, men om besvären kvarstår så sök hjälp hos gynekolog.

Annons

10. Psykiatriska symtom

■ Panikångest, utmattning, social fobi, bulimi, alkoholproblem – listan kan göras lång över psykiatriska och beroendesymtom som är lika svåra att diskutera över fikabordet som att söka hjälp för. Det finns också många fördomar om vad vården gör, och vården kan absolut bli bättre på att bemöta patienterna.

Kom ihåg att det finns väldigt bra hjälp vid de flesta tillstånd och stor kunskap att luta sig mot inom vården. Ett tips kan vara att titta på till exempel www.internetpsykiatri.se, där kan man läsa och se vad som kanske stämmer in på en själv och även få bedömning och behandling om det passar in på de tillstånd som finns där. Tveka inte att söka hjälp.

11. Våld i hemmet

■ Få saker är så skambelagt att berätta om som att bli utsatt för våld och hot i nära relationer. Det är så svårt att prata om, att mångas lidande missas helt i vården. Depression och svår smärta är några symtom som flitigt behandlats med olika preparat medan orsaken i själva verket handlar om att en människa hamnat i en situation där den kanske lägger skulden på sig själv.

Här handlar det om att våga berätta och våga få hjälp – och att läkaren lyssnar.

Källa: Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef på Liljeholmens Vårdcentral i Stockholm.

Av Petra Olander

Annons