Camilla led av hypotyreos – frisk av naturligt hormon

Efter många års lidande blev Camilla Ekman symtomfri från hypotyreos tack vare naturligt sköldkörtelhormon.

Camilla Ekman har i stort sett alltid varit kärnfrisk. Hon har tränat och varit hälsomedveten, energisk och energifylld. Hon arbetar i dag som rektor från att tidigare arbetat som idrottslärare och undervisat i matematik, kemi och fysik. När besvären började hösten 2011 hade Camilla tränat ihärdigt under en period samtidigt som hon fastat, efter att hon separerat från sin sons far.

– Jag gick igenom en livskris och det var kämpigt på många plan. Jag kände mig slutkörd i hela kroppen och var konstant trött. Håret var livlöst och föll av och jag gick snabbt upp i vikt igen efter dietkuren. Att vakna trött var en ny och ovan känsla, säger Camilla.

Hon vände sig till sin husläkare på vårdcentralen i Borås. Han misstänkte att hennes sköldkörtel kunde vara i obalans. Mycket riktigt visade proverna på förhöjda TSH-värden.

– Läkaren försökte uppmuntra mig att träna och ta det lugnt, så skulle vi följa upp proverna om någon månad.

Kroppen svullnade

I juli året därpå åkte Camilla på en yogavistelse under tio dagar i Motala för att hämta krafter.

– Jag längtade efter lugn och ro och behövde landa i mitt nya liv. Jag åt vegetariskt och yogade och stressade ner.

Efter retreaten visade de nya proverna på normala TSH-värden. Men på höstkanten mådde hon sämre igen. På vårdcentralen visade nytagna prover att hon behövde tillskott av sköldkörtelhormon. Till en början hjälpte läkemedlet Levaxin, som är ett syntetiskt sköldkörtelhormon. Men Camilla började må allt sämre och symtomen smög sig på igen.

– Jag mådde inte bra, hela kroppen svullnade och jag gick omkring med konstant hjärndimma, illamående och var ständigt trött. Jag klarade i stort sett bara av jobbet och resten av tiden låg jag och sov.

På vårdcentralen fick hon rådet att öka dosen Levaxin, men det hjälpte inte.

– Jag fick yrsel, ångest och oro som jag aldrig haft tidigare och jag fick problem med att komma ihåg saker. Jag som alltid varit kärnfrisk och tränat gick upp 15 kilo i vikt. Om jag tränade blev jag fullständigt utmattad i flera dagar.

Hon hade även typiska symtom på sköldkörtelproblem som värk, torrt risigt hår och sköra naglar.

Hjärndimma och håravfall

2015 förvärrades magbesvären och man konstaterade att hon var glutenintolerant.

– Magen svullnade och värkte och jag mådde bättre när jag uteslöt gluten ur kosten.

Året därpå gick Camilla med i en Facebookgrupp för medlemmar med hypotyreos, där hon kunde få stöd och råd av andra med liknande besvär.

– Jag fick tips om boken Få livet tillbaka av den danska författaren Helle Sydendal. Boken handlar om hypotyreos och gav mig styrka att orka gå till läkaren för att få rätt behandling.

Med boken i handen gick Camilla till vårdcentralen för att diskutera sina symtom. Hon hade turen att hamna hos en ny klok husläkare som tog mängder av prover och berättade att hon misstänkte att Camilla hade hashimoto, det vill säga en kronisk inflammation i sköldkörteln som ofta, men inte alltid, leder till hypotyreos.

Boken ”Få livet tillbaka” av den danska författaren Helle Sydendal. Den finns att köpa hos bland andra Ad libris (reklamlänk från Apprl)och Bokus (reklamlänk från Adtraction).

– Det förklarade många av mina symtom, varför jag var trött och hade hjärndimma, matsmältningsproblem, torr hud, håravfall och gick upp i vikt. Men efter att verkligen ha satt mig in i hela problematiken med provsvar och läkemedel hade jag misstankar om att mina symtom med bland annat myxödem, att jag var så svullen, även berodde på biverkningarna av läkemedlet Levaxin.

Energin tillbaka

Camilla ringde runt till flera läkarmottagningar och undrade om de kunde ta emot henne med hennes problematik med Levaxinet. Hon fick kontakt med en privat läkare som gjorde en grundlig undersökning och konstaterade att Camilla hade klassiska biverkningar av Levaxin.

– Jag fick veta att jag var Levaxin-intolerant och tog beslutet att sluta när läkaren gav besked om att jag hade blivit godkänd för naturligt sköldkörtelhormon, NDT.

I juli 2017 började Camilla med naturligt sköldkörtelhormon.

– Helt plötsligt fick jag energi. Redan efter en vecka kändes det som om hela kroppen klarnade. Jag har fått mitt liv tillbaka.

Undan för undan gav symtomen vika, även hennes myxödem började släppa och Camilla började gå mot sin normala vikt igen.

– Jag är så tacksam att jag trots allt hade kraften och viljan att hitta vägen för att få ett värdigt liv igen. Min förhoppning är att måendet och symtomen ska tas på större allvar och att man inte stirrar sig blind på provsvaren och låter dem styra.

I dag har Camilla börjat träna igen och äter hälsomedvetet med antiinflammatorisk mat. Hon har en facebooksida, Medveten Hälsa, där hon delar med sig av sina många erfarenheter.

– Jag vill dela med mig av min kunskap för att vi med sköldkörtelsjukdomar ska få må bra. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag hade ork att ta tag i min sjukdom. Jag har förlorat några år men i dag mår jag bra.

Sköldkörtelbesvär kan bero på tre olika sjukdomar

Hypotyreos

■ Brist på sköldkörtelhormon leder till låg ämnesomsättning och trötthet, viktuppgång, frusenhet, torr hud, håravfall, ökad risk för infertilitet och missfall, förstoppning, rynkor, minskad sexlust, sämre minne, ångest och nedstämdhet.

Hypertyreos

■ Överskott av sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för hög. Hela kroppen påverkas och blir som en motor som går på högvarv, hjärtat kan ta skada och man kan bli trött och ”utbränd”. Symtomen är svettningar, hjärt- klappning, skakningar, ökad aptit i kombination med viktnedgång, ökad tarmfunktion, ögonproblem och trötthet på grund av sömnrubbningar. Man kan också bli känslomässigt labil.

Hashimoto – den autoimmuna formen av hypotyreos

■ En kronisk inflammation i sköldkörteln, som ofta men inte alltid leder till hypotyreos. Hashimotos sjukdom är den autoimmuna formen av hypotyreos. Symtomen är trötthet, hjärndimma, förstoppning, torr hud, håravfall och viktökning.
Källa: Sköldkörtelförbundet, NetdoktorPro.se, hypotyreos.info

Orsakerna bakom sköldkörtelinflammation

Forskningen i dag är inte helt klar över de exakta orsakerna till att man drabbas av hashimoto, kronisk inflammation i sköldkörteln. Det man vet är att:

■ Tarmfloran som styrs av vår kost och miljö påverkar sköldkörteln. Obalans i tarmfloran kan leda till skador i tarm, läckande tarm och kroniska immunreaktioner som har påvisats ha stor betydelse för autoimmuna sjukdomar. Patienter har lyckats förbättra sina symtom och blodvärden genom att ändra sina kost vanor till så kallad antiinflammatorisk kost.

Läs också: Symptom för överaktiv bisköldkörtel kan lätt misstolkas

■ Virus kan störa sköldkörteln. Studier visar att herpes, Epstein-Barr, hepatit C och många fler virus har samband med sköldkörtelsjukdom.

■ Låga nivåer av vitamin D har i studier kunnat kopplas till sköldkörtelsjukdom.

■ Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera. Både för låga och för höga nivåer leder till felaktig funktion i sköldkörteln.

■ Selen krävs för normal sköldkörtelfunktion. Låga nivåer av selen är kopplat till sköldkörtelsjukdom.

■ Läkemedel med till exempel interferoner och jod har kunnat kopplas till sköldkörtelsjukdom.

Av Margaretha Eldh
Foto: Leif Boström

Mer innehåll hos allas.se: