Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Camping kan rätta till störd sömn

13 jun, 2018 
AvAgata Garpenlind
Sover du dåligt? Då är det kanske dags att ge sig ut och campa. Ny forskning visar nämligen att tältcamping kan rätta till en skev dygnsrytm och förbättra sömnen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fördelar med att campa

Boven i nutidsmänniskans sovdrama är alltså ljuset från lampor och skärmar. Elektriskt ljus har bara funnits i 150 år. Våra kroppar har inte hunnit anpassa sig.

Det är amerikanska forskare, som tillsammans med forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, visat att en störd sömnrytm kan repareras med några dagars camping. Alltså att vara ute i naturligt ljus i stället för i elektriskt.

– Vi är gjorda för att vara utomhus. Alla varelser på den här planeten sover och vi människor har en biologi som är utvecklad för att sova när det är mörkt, säger John Axelsson, professor i sömnforskning och en av forskarna bakom studien.

När vi tillbringar mycket tid i naturligt ljus koordineras vårt biologiska system med soluppgång och solnedgång och vår trötthet kommer naturligt när det blir mörkt. När ljuset kommer i gryningen blir vi pigga.

Annons

I våra moderna liv utsätts vi ständigt för en mängd artificiellt ljus och detta förändrar kroppens naturliga reaktion. Vi människor är helt enkelt inte anpassade till att vistas så mycket inomhus som vi gör.

Så de goda nyheterna är: det räcker med några dagar i naturligt ljus för att den naturliga balansen ska återställas.

Studien gick ut på att låta människor campa och leva helt utan artificiellt ljus. Detta innebar att de utsattes för upp till tretton gånger mer dagsljus än vad de gjorde i sina vanliga liv. Och vips! Efter några dagar hade försökspersonerna ställt om sin dygnsrytm och alla hade blivit morgonmänniskor.

Vistas mer utomhus

Vad hände? Jo, kroppens eget sömnhormon, melatonin, påverkas av ljus och mörker. När vi lever i enbart naturligt dagsljus, anpassar sig kroppen och blir mer känslig för hur ljuset stiger och faller. Kroppen frisätter melatonin för att avspegla när den upplever att det är natt. Produktionen av melatonin ska egentligen börja när solen går ner och sluta när solen går upp.

Annons

– Men för många människor börjar inte melatonin frisättas förrän efter tolv på natten. Det beror på att om man är ute lite och utsätts för mycket artificiellt ljus så kan man ha nästan vilka melatoninrytmer som helst, sammanfattar John Axelsson.

Gillar du inte att campa?

Då ger John Axelsson följande råd:

– Man kan komma långt bara genom att börja vistas mer utomhus. Är du kvällsmänniska och vill börja vakna tidigare på morgonen ska du vara utomhus på förmiddagen, helst så länge som två timmar. På det sättet kan dygnsrytmen återställas med en timme per dag.

Och skippa skärmar och mobiler i sovrummet. Grottmänniskan inom dig vädjar. Lyssna på henne.

Källa: Stressforskningsinstitutet

Läs också:

All utrustning du behöver för campingen – lista!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons