Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Det här ökar risken för MS och därför drabbas kvinnor oftare

27 okt, 2021 
Sara Frisk
Multipel skleros
Multipel skleros, MS, är vanligare bland unga och kvinnor. Nu visar ny forskning också att infektioner under tonåren kan öka risken att drabbas med 180 procent, rapporterar Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Multipel skleros, MS, drabbar oftast unga personer, genomsnittsåldern ligger mellan 20–40 år och fler kvinnor än män får diagnosen. Man beräknar att omkring 20 000 personer i Sverige lever med sjukdomen.

MS är en neurologisk sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet och påverkar bland annat syn, balans och känselförmåga. Sjukdomen är obotlig men det går oftast att leva ett normalt liv med diagnosen om den upptäcks tidigt och läkemedel sätts in.

Se också: Erika lever med MS

Erika, 29, lever med MS: ”Jag är rädd för att dö”Brand logo
Erika, 29, lever med MS: ”Jag är rädd för att dö”

Infektioner i tonåren kan öka risken för MS

Ny forskning visar att infektioner i centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen, samt svåra andningsinfektioner i tonåren ökar risken för MS med 180 procent, rapporterar Aftonbladet. Det är dock fortfarande extremt ovanligt.

Annons

Scott Montgomery, professor i klinisk epidemiologi vid Örebro universitet och en av forskarna bakom den nya studien, förklarar också för tidningen hur det kan komma sig att fler unga personer och kvinnor drabbas av MS.

Därför drabbas unga och kvinnor oftare av MS

Egentligen vet man ännu inte varför man får den här, eller andra, autoimmuna sjukdomar. Men det som händer när man får MS till exempel är att kroppens immunförsvar av okänd anledning börjar att attackera kroppens egna vävnader.

Scott Montgomery förklarar att unga personer har ett väldigt starkt immunförsvar i jämförelse med äldre och att det därför blir en starkare reaktion hos unga när kroppen väl ger sig i kast med att attackera den egna kroppen.

En 50-åring till exempel har inte alls ett lika aktivt immunförsvar och då krävs det mycket mer för att den ska ”orka” utveckla MS.

Annons

– Kvinnor har i regel också ett starkare immunförsvar för att evolutionärt kunna skydda fortplantning och sin avkomma, säger Scott Montgomery till Aftonbladet.

Tecken som kan tyda på MS

Här är några tecken som kan tyda på MS men det är viktigt att komma ihåg att det inte behöver vara det. Lita på magkänslan och ta kroppens signaler på allvar om du känner att något inte står rätt till.

  • Stelhet i musklerna
  • Problem att svälja och prata
  • Extrem trötthet
  • Domningar i benen
  • Minnesstörningar
  • Känselrubbningar och skakningar
  • Det blir svårt att skilja på färger

Källa: Aftonbladet

Annons