Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför får fler kvinnor än män biverkningar av vaccinet

17 mar, 2021 
vivvi Alström
Kvinna snyter sig omlindad i sjal.
Fler kvinnor än män får biverkningar av vaccin mot covid-19. Men skillnaden var förväntad. Kvinnor får nämligen en starkare reaktion av många vaccin. Här är förklaringen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC tittade på inrapporterade biverkningarna av de första 13 miljonerna som vaccinerades mot covid-19 kom 79 procent av dem från kvinnor. Men siffran var förväntad och experterna hade därför räknat med att kvinnor skulle vara överrepresenterade.

Se också: Vanligaste symtomen vid långtidscovid

Här är vanligaste symtomen vid långtidscovidBrand logo
Här är vanligaste symtomen vid långtidscovid

Svenska kvinnor också mer drabbade av biverkningar

Samma sak har man sett i Sverige. Betydligt fler kvinnor än män har hittills rapporterat biverkningar efter vaccinering mot covid-19. 1028 rapporter om biverkningar har kommit in till Läkemedelsverket fram till mitten av februari. 845 av rapporterna handlar om kvinnor, 183 om män.

Annons

Majoriteten av biverkningarna bedöms dock inte som allvarliga.

– Det kan bero på att kvinnor får fler biverkningar, men det kan också bero på att fler kvinnor än män har vaccinerats hittills eller att kvinnor är mer benägna att rapportera symtom, säger Ingrid Osika Friberg, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Men de amerikanska experterna pekar istället ut en annan orsak: Östrogen. Man vet sedan tidigare forskning att könshormonet östrogen framkallar ett starkare immunsvar vid vaccinering.

Östrogen gör immunförsvaret snabbare

Kvinnans östrogen stimulerar och aktiverar immunförsvaret och får det att svara snabbare på sjukdom – och på vaccin. Det här har man sett när kvinnor vaccinerats mot influensa, kikhosta och gula febern.

Östrogenet har också en annan funktion: Det uppmanar kroppen att producera fler T-celler, det vill säga celler som ska oskadliggöra virus och bakterier och skydda oss mot att bli sjuka.

Annons

Studier visar dessutom att kvinnor producerar betydligt fler T-celler som män. Könsskillnaden kan vara en tänkbar förklaring till varför kvinnor mer sällan drabbas av infektioner men oftare av autoimmuna sjukdomar än män. Den stora fördelen är dock att extra T-celler ger en bättre effekt vid vaccinering.

Männens testosteron har motsatt effekt: det saktar istället ner immunförsvaret vid sjukdom och vaccin. Könsskillnaden gör att kvinnors immunförsvar helt enkelt reagerar starkare och snabbare på vaccin av olika slag.

Annons