Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Förklimakteriet – en okänd fas som går att lindra!

05 mar, 2015 
Ann-Sofie Lindell
Förklimakteriet kan börja flera år innan du går in i klimakteriet.
Problem som sömnlöshet, vallningar, trötthet, humörsvängningar, raseri, oro och depression – allt det är vanliga symtom på att man är på väg in i klimakteriet. Problemen kan inträda flera år innan mensen upphör och därför komma som en total överraskning för många kvinnor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Stress påverkar vår hälsa i alla avseenden och det hormonella systemet hos kvinnor är extra känsligt.

Perioden runt 40 år är för många kvinnor en mycket intensiv tid i livet – balanserande mellan yrkeskarriär och familjeliv, inte sällan med fortfarande ganska små barn. Att problem som sömnlöshet, irritation, oro och depression kan bero på att man är på väg in i övergångsåldern kan vara svårt att inse. Särskilt när man fortfarande får sin mens.

Mia Lundin, som är barnmorska med specialistutbildningar inom gynekologi och obstetrik, kallar denna fas förklimakteriet – när man fortfarande har mens men börjar uppleva olika hormonella problem i samband med övergångsåldern. Mia bor i USA och har där i över 20 års tid arbetat med att behandla hormonella rubbningar hos kvinnor.

Annons

I åldern 35–40 år börjar ägglossningen bli alltmer oregelbunden, vissa månader uteblir den helt, det känner nog många till. Men att det redan då sker hormonell påverkan som kan ge rejält kännbara besvär hos vissa kvinnor är det inte lika många som känner till.

Stressa mindre

Mias främsta råd till alla med övergångsbesvär är att försöka dra ner på stressen.

– Stress påverkar vår hälsa i alla avseenden och det hormonella systemet hos kvinnor är extra känsligt. Det är helt enkelt inte meningen att vi ska leva i det intensiva tempo som vi gör i dag med massor av höga krav. Då reagerar våra kroppar med flyktbeteende och det reproduktiva systemet fungerar inte som det ska, säger Mia.

Hon önskar att pratades mer om kopplingen mellan hormoner och kvinnors hälsa i Sverige, så som det görs i USA där man pratar om det på ett helt annat sätt.

Annons

– Den här fasen i livet är både bortglömd och nertystad. Kvinnor har rätt att tas på allvar när de berättar att de inte mår bra, och att få veta vad som kan hjälpa.

Förklimakteriet eller pms?

Hur ska man veta om besvären beror på ökad pms eller om man är på väg in i klimakteriet? Om du lider av pms är mensen ofta regelbunden och symtomen tilltar strax före menstruationen. När den väl har börjat försvinner symtomen och du känner dig normal igen. Om du däremot befinner sig i förklimakteriet så kommer mensen mer oregelbundet, antingen tätare eller mer sällan, samtidigt som symtomen ofta kvarstår en vecka under menstruationen

Så kan besvären i förklimakteriet lindras

• Se över vad som stressar dig mest och dra ner på det så mycket du kan.

• Gör avslappningsövningar.

• Sluta vara perfektionist!

• Utöva motion i en form du gillar.

Annons

• Akupunktur kan hjälpa.

• Likaså yoga.

Det händer i kroppen under förklimakteriet

Under klimakteriet minskar produktionen av könshormonerna östrogen och progesteron. De är med och reglerar menscykel och graviditet, men har många fler uppgifter i kroppen än så.  De samverkar med varandra i ett komplext samspel tillsammans med andra signalsubstanser.

Det första som händer – i det som kallas förklimakteriet – är att mängden progesteron börjar sjunka, vilket leder till att ägglossningen försämras eller inte blir av vilket i sin tur orsakar lägre nivåer av progesteron. Även östrogennivåerna blir ojämna och kan stiga och sjunka häftigt och oregelbundet. Östrogenet påverkar signalsubstansen serotonin. När östrogenet sjunker så sjunker också signalsubstansen serotonin. Det är den signalsubstans som skapar en känsla av lugn och harmoni.
Det finns inget särskilt åldersspann som förknippas med förklimakteriet men det är inte ovanligt att man börjar känna av besvären redan i 35-årsåldern.

Ta kontrollen!

Kartlägg dina symtom under månadscykelns gång. Många kvinnor upptäcker att de därigenom inte bara får insikter om vad som händer, de tycker också att det ger dem en bättre kontroll. I stället för att anteckna för hand kan du ladda ner en app till mobilen. Ett exempel för android är Menskoll, för iphone finns bland annat WomanLog på svenska.

Text: Marie Lundström 

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons