Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Gör rumpan en tjänst - ta trappan

25 maj, 2021 
AvMarina Nilsson
Kvinna går uppför trappa, och tränar sin rumpa
Ett steg, eller flera, mot ökad kondition och fastare rumpa.
Fastare rumpa, bättre hållning och ökad kondition – det finns många föredelar med att inte trycka på hissknappen, utan välja trapporna istället!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att välja trapporna är bra för de allra flesta, även upp i åren. Du behöver ha styrka i lår och rumpa för att må bra – och för somliga blir kanske trapporna den enda träningen som blir av.– Trapporna är ju perfekt styrketräning, och samma funktion kopieras av en mängd maskiner på gymmet. påpekar Eva Ekvall Hansson, docent i fysioterapi vid Lunds universitet.

Trappa upp – fem fördelar!

1. Blodflödet i hela kroppen ökar. Det frisätter endorfiner och du mår bra!

2. Hjärtat skyddas. En ­brittisk undersökning visar på en koppling mellan ­trappor och minskad risk för hjärtsjukdom.

3. Du förbränner kalorier. Att regelbundet ta trapporna som alternativ till hissen kan innebära flera kilos minskad fettvävnad på ett år.

4. Förbättrad hållning. Trappträning är core-träning, så hela bålen blir starkare, vilket syns på ­ryggen som kan bli rakare.

5. Fastare rumpa. Muskulaturen – särskilt i lår och rumpa – byggs upp av mycket trappgående, och det finns en anledning till att trappmaskiner är mycket populära på gymmet.

Flera studier visar också på vilka skillnader som regelbundet trappbruk kan göra, till exempel för minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomarna – så det finns mycket att tjäna på att välja trappan före hissen.

Se också: Sex anledningar att styrketräna mer

6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

Bra för rumpmusklerna

Med åldern förlorar mellan 2.5 och 4 procent muskelmassa varje år, om vi inte aktivt tänker på att motverka det. För kvinnor är det framförallt efter menopausen som muskelnedbrytningen tar fart. För att kompensera för detta, och inte bli skörare och svagare, så måste man alltså aktivt träna musklerna.

Annons

– Där kan trapporna spela en viktig roll i livet. Förutom att det bygger upp muskelstyrka att välja trappan, så är det mer energikrävande att röra sig uppför, så det blir konditionsträning också, samtidigt som det utmanar balanssinnet.

Gå i nerför trappan också

Men nerför då? Då är det väl bättre för knänas skull att ta hissen?

– Nej, detta är faktiskt en gammal myt, som ursprungligenkommer från en studie på brevbärare, som alltså gick i trapporna hela arbetsdagarna.

Fysioterapeuten Eva Ekvall Hansson.
Eva Ekvall Hansson, docent i fysioterapi vid Lunds universitet.

– Så länge du inte går i trapporna 20-30 gånger om dagen, så är det bra att gå nerför i dem också, även om du till exempel har artros. Har du däremot en ledsjukdom som reumatoid artrit, och behöver avlasta din led, så kan vara dåligt att ta trapporna neråt framlänges. Däremot går det bra att gå neråt i dem baklänges, ungefär som barn gör, tipsar fysioterapeuten Eva Ekvall Hansson.

Annons