ANNONSSAMARBETE MED BAUSCH + LOMB

Har du torra ögon? Här är 3 vanligaste symtomen – och vad som kan hjälpa

Visste du att ett symtom på torra ögon kan vara ögon som rinner? Läs mer om vad torra ögon egentligen innebär, vilka de vanligaste symtomen är och vad du kan göra för att få bukt med besvären.

Ögon som svider, bränner eller rinner – känner du igen dig? Då kanske du lider av torra ögon. Faktum är att många upplever symtom för torra ögon, men majoriteten gör ingenting åt det. Här benar vi ut vad torra ögon faktiskt beror på, vilka symtom som är vanliga och vilka produkter som kan hjälpa.

Vad beror torra ögon på?

Det finns många orsaker bakom torra ögon, men det grundläggande problemet är att ögats tårfilm inte riktigt fungerar som den ska. Problemet är ofta en brist på fett, så kallade lipider, i ögat. 8 av 10 av de som lider av torra ögon har faktiskt en brist på fett i tårfilmens yttersta lager – något som gör att fukten i ögat avdunstar*.

En av de vanligaste orsakerna till torra ögon är vårt konstanta skärmtittande. Detta skärmtittande blir bara vanligare och vanligare. När du tittar på en skärm i flera timmar varje dag blir ögonen lätt torra, eftersom man blinkar färre gånger än normalt och fukt då inte tillförs till ögat som det ska.

Även väder kan vara en orsak till dina symtom. Vinterhalvåret i Sverige medför kallare väder och torrare vindar. Bara vädret utomhus är påfrestande för ögat, men framför allt är det temperaturskillnaderna mellan inom- och utomhusmiljöer som är den största boven.

Men hur blir man av med de torra ögonen, som kan vara både irriterande och skadliga? Jo, det första steget kan vara att identifiera de symtom som uppstår vid just torra ögon – så vilka är dem?

3 vanliga symtom för torra ögon

  1. Svidande ögon. Ett vanligt symtom vid torra ögon är en svidande känsla i ögat. Den kan också kännas brännande och kan lindras temporärt när du blundar. Men det är inte meningen att du ska känna så i ögonen, även om du sitter framför datorn eller är utomhus i kylan – utan det kan vara ett symtom på just torra ögon.
  2. Rinnande ögon. Paradoxalt nog är ögon som rinner ett typiskt tecken för torra ögon. Och det beror just på en instabil tårfilm, ofta med brist på fett. Det kan då bildas en inflammation på ögats yta, som ger irritation och för att kompensera producerar ögonen mer tårar – vilket resulterar i rinnande ögon.
  3. Grusiga ögon. Även grusiga ögon är vanligt om du lider av torra ögon. Att ha “grus” i ögonen kan kännas obehagligt och skava – och ibland även göra synen suddig emellanåt. Ta detta på allvar och köp en ögonprodukt anpassad för just torra ögon, så kan du kanske bli väck problemet.

Vad kan hjälpa – och när?

Med rätt produkter kan du bli av med irriterande symtom. Oxyal har en rad olika ögonprodukter som alla har ett och samma mål: verka mot torra ögon.

Serien från Oxyal har flera produkter som innehåller fukt och de viktiga lipidkomponenterna som en instabil tårfilm kan behöva, som Oxyal Triple Action, Oxyal Trehalos Triple Action och Oxyal Triple Action Spray. Alla tre är fria från konserveringsmedel – och Oxyal Trehalos Triple Action passar extra bra för dig som har kontaktlinser.

Men vilken produkt passar när? Läs mer om dem här!

För direkt och långvarig lindring

Känner du av de torra ögonen efter för många timmar framför Tv:n eller datorn? Prova då ögondropparna Oxyal Triple Action när du börjar känna av svidande eller rinnande. Oxyal Triple Action är utformad att stanna kvar på ögats yta för att ge en intensivt smörjande effekt för direkt och långvarig lindring – bra vid torra ögon på grund av tv-tittande.

När dina ögon behöver extra mycket fukt

Är du på språng och börjar känna den där svidande känslan? Då är det bra att ha Oxyal Trehalos Triple Action nära till hands. Kan användas närsomhelst under dagen för en extra boost av fukt och lipider. Dessa ögondroppar både förebygger och behandlar torra ögon effektivt och kan användas tillsammans med kontaktlinser.

När både ögon och ögonlock är torra

Om du lider av både torra ögon och torra ögonlock kan Oxyal Triple Action Spray vara din räddare. Den mjukgörande ögonsprayen smörjer och stärker tårfilmens alla tre lager för att förbättra den mjukgörande effekten på ögats yta. När den appliceras på slutna ögon ger det en uppfriskande känsla och snabb lindring vid flagnande hud eller ögonallergier.

När du vaknar med grusiga ögon

Om du brukar vakna upp på morgonen med ögon som är grusiga behöver du en produkt som jobbar nattetid. Inför läggdags och på morgonen smörjer du in ansiktet med kräm för att återfukta. Precis på samma sätt kan du använda Oxyal Care ögongel i en liknande kontext – som en fuktgivare på natten.

Oxyal Care är en långvarig och fuktgivande gel med en uppfriskande och lugnande effekt på torra ögon, som passar perfekt att använda vid läggdags.

Läs mer om Oxyal-serien här!

För köp klicka här!

*1E.M. Messner The pathophysiology, diagnosis and treatment of dry eye disease. Deutsches Ärzteblatt. International 2015; 112: 71-82.

Oxyal Trehalos Triple Action kan användas i samband med kontaktlinser. Vid bruk av Oxyal Triple Action och Oxyal Triple Action Spray, ta ur kontaktlinserna, applicera produkten och vänta cirka 15 minuter innan linserna sätts i. Oxyal Triple Action, Oxyal Trehalos Triple Action och Oxyal Triple Action Spray innehåller inga konserveringsmedel. Oxyal Care Gel innehåller konserveringsmedel. Oxyal är en medicinteknisk produkt. OXY/SE/202210/0192