ANNONSSAMARBETE MED SKAPAMER.SE
Artikeln innehåller reklamlänkar

Kreativitet är bra för din psykiska hälsa – dags att börja med en hobby

Kollage av leende kvinna och kvinna som ritar i ett block.
Nytt år, nya möjligheter, eller hur! Varför inte öka ditt välmående 2020 med att plocka upp en ny hobby eller damma av en gammal? Studier visar att när du är kreativ en stund varje dag blir du en gladare person.

Har du alltid gillat att teckna och måla men slutade plötsligt med det när du blev vuxen, drömmer du i hemlighet om att dreja en skål som i filmen Ghost från 1990 eller tycker du att det vore roligt att börja skapa dina egna smycken hemma vid köksbordet?

Vem vet en hobby kanske inte bara gör dig mer tillfreds med livet i allmänhet utan det kanske också leder till nya karriärmöjligheter. Så oavsett om det är träning, skapande eller något annat som är din hobby, kan det vara en god idé för kropp och själ att prioritera dig själv och din hälsa med skapande under 2020. Ett bra nyårslöfte om något!

Det finns många kurser där du får lära dig att dreja.

I en australiensisk undersökning kunde man se att deltagare som ägnade minst 100 timmar om året till kreativa hobbys rapporterade att de mådde betydligt bättre mentalt än dem som ägnade 0–99 timmar på sina hobbys. Så det du kan ta med dig från det, är att två timmar dedikerat till din hobby kan räcka för att ge dig mer mening i vardagen.

Något som ett intresse också kan ge är ett sammanhang med andra, vilket också gör oss lyckligare – så varför inte samla ihop vännerna och skapa en målargrupp, en sygrupp eller kanske en pysselgrupp så kan var och en skapa det de själva vill.

Kanske blir du nästa Picasso?

Till Skapamer.se (länk till Skapamer.se)