Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nackspärr – orsaker, symtom och behandling

26 jan, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
En kvinna ligger i sin säng och har nackspärr med tydlig smärta.
Nackspärr kan komma hastigt och oväntat. Plötsligt kan du knappt röra huvudet och varje rörelse är smärtsam. Men vad beror egentligen nackspärr på?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Nackspärr – Så Förebygger Du I 5 Enkla StegBrand logo
Nackspärr – Så Förebygger Du I 5 Enkla Steg

Att vakna en morgon med en stel och orörlig nacke eller plötsligt känna att musklerna låser sig efter en hastig blick över axeln, är en upplevelse de flesta av oss har upplevt åtminstone en gång. Här har vi samlat allt du behöver veta om nackspärr!

Symtom på nackspärr

Nackspärr kommer ofta plötsligt. De vanligaste symtomen är smärta, kramp och stelhet i nackmusklerna, samt att du plötsligt får svårt att vrida på huvudet – ofta mer åt ena hållet än det andra. Smärtan sitter ofta på ena sidan och den kan också stråla ner mot skuldran eller upp mot bakhuvudet.

Annons

Varför får man nackspärr?

Nackspärr är en form av kramp i nackmusklerna, som gör att man får ont och blir stel i nacken. Det som händer är att muskeln spänner sig, som en typ av försvar när leden inte glider som den ska. Ibland kan det finnas en förslitning i en led eller kota som är orsaken till problemen, men ofta beror nacksmärtan på dålig ergonomi. Om vi sitter i en och samma arbetsposition och lutar nacken i en alltför ensidig position, kan det leda till nackspärr.

Men det finns också andra orsaker som kan ligga bakom att vi drabbas av den där förargliga och smärtsamma nackspärren. Musklerna i nacken kan hamna i ett sårbart läge till exempel om vi har sovit på en dålig kudde, suttit i drag eller överansträngt oss.

Orsaker till nackspärr

I nacken och den övre delen av ryggen sitter många muskler, vilket kan göra det svårt att definiera exakt var smärtan vid nackspärr härrör ifrån. Hela kroppen är ett system där alla delar påverkar varandra, och därför kan smärtan egentligen ha sitt ursprung längre ner i kroppen. Smärtan kan också ha att göra med våra gamla dåliga vanor.

Annons

– Den allra vanligaste bakomliggande orsaken till att man får nackspärr är nog dålig hållning. När du faller ihop med överkroppen och får en så kallad gamnacke, så att huvudet skjuter fram, då är det ju många muskler i nacken som är lite ute på hal is. Om man i det läget dessutom roterar på huvudet så är det väldigt lätt hänt att det blir en felglidning och en låsning, vilket kan orsaka en nackspärr, har Sofie Ohlsson, fysioterapeut, tidigare sagt till allas.se.

Är nackspärr farligt?

Att drabbas av nackspärr är vanligt och nästan alla av oss får det någon gång i livet. Men om man har återkommande problem, kan det vara ett tecken på att det är något fel på diskarna i nackpelaren. I så fall är det en signal att ta på allvar eftersom personer med diskbråck ofta har en historia av återkommande nackspärrar. Då är det dags att söka hjälp hos vården.

Annons

Mot nackspärr – smärtlindring och förebyggande åtgärder

Så om nackspärren slår till – vad ska man göra då? I de allra flesta fall går smärtan över av sig själv och man behöver sällan uppsöka läkarvård. Istället gör man klokt i att försöka lindra smärtan på egen hand. Här är några tips på vad du kan testa för att behandla din nackspärr:

  • Värme. Att värma nacken brukar kännas skönt och lindra värken. Linda en halsduk runt halsen, använda en värmedyna eller ta ett varmt bad eller en dusch för att mjuka upp musklerna.
  • Rörelse. Även om det kanske känns som om man bara vill ligga blickstilla i soffan när nackspärren slår till, rekommenderar experterna oss att försöka hålla igång som vanligt. Att röra på sig ökar blodcirkulationen, vilket påskyndar läkningsprocessen och man slipper smärtan snabbare. Men undvik rörelser som gör ont.
  • Smärtstillande. Du kan också ta receptfria smärtstillande läkemedel om du har väldigt on i nacken.
  • Förebygg. Genom att tänka på din hållning, ha en god ergonomi när du jobbar och undvika statiska positioner kan du förebygga nackspärr så att du förhoppningsvis slipper den i framtiden.

Nackspärr som inte släpper

För det allra mesta går nackspärr över av sig självt relativt snart, ofta efter några dagar. Men det finns vissa tillfällen då du ska uppsöka vård. Om du till exempel inte har blivit bättre efter två veckor och nackspärren fortfarande sitter i, ska du ta kontakt med läkare eller fysioterapeut för att få hjälp.

Det finns också vissa tillfällen då du ska söka vård direkt. Om du får ont i nacken och samtidigt känner domningar i handen eller armen och blir svag i kroppen, ska du omgående söka hjälp. Detsamma gäller om du får mycket ont i nacken.

Om du skulle få nackspärr och samtidigt drabbas av feber och ditt allmäntillstånd försämras, ska du omedelbart ta kontakt med din vårdcentral.

Källor: Allas.se, 1177 Vårdguiden, Vården.se, Skadekompassen.se

Annons