Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Träningstipset: Varje minut räknas – hitta din väg

12 aug, 2019 
Redaktionen
Kvinna som gör yoga.
Nya studier visar att all rörelse räknas, oavsett om du bara rör på dig ett par minuter. Så känn dig inte nedslagen om du inte brukar träna hårt och länge – din kropp mår bra av all aktivitet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gång på gång visar forskning att något av det bästa du kan göra för hälsan är att röra på dig. Då handlar det inte bara om jättelånga och hårda träningspass.

– Det har blivit ett alldeles för stort fokus på intensiv träning i vårt samhälle, som att det andra inte räknas. Men det gör det, säger Elin Ekblom Bak, forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm.

Hitta en aktivitet som passar dig

De största hälsovinsterna får de som går från att vara helt inaktiva och inte träna över huvud taget till att röra på sig lite grann. En svensk studie har till exempel visat att den som byter ut så lite som ett par minuters stillasittande mot någon form av rörelse kan minska risken för det så kallade metabola syndromet, som innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Vardagsrörelse är jätteviktigt och hälsofrämjande. Den som även lägger in träning kommer att få ännu större hälsofördelar.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Allra bäst är det att hitta en aktivitet som passar dig och som du kan hitta långsiktighet i, säger Elin Ekblom Bak.

Kom även ihåg den muskelstärkande aktiviteten, den behövs för att din kropp ska orka med vardagen.

– Jobba med enkla övningar med kroppen som motstånd eller kläm in styrketräningen medan du bär kassar från affären eller andra vardagssysslor, säger Elin Ekblom Bak.

Gör det enkelt

Ibland är det enklaste det allra bästa, menar hon.

– En av världens bästa övningar är att resa sig upp och ner tio gånger varje gång man ska sätta sig.

Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius vid Karolinska Institutet kallar det för att ”göra en Kiruna”.

– Sänk dig ner, nudda stolen och upp igen. Om du upprepar detta tio gånger varje gång du ska sätta dig kommer du att få en jättebra träning. Här tränar du både benen, rumpan och rörligheten i viktiga leder, säger hon.

Annons

På det stora hela vill Elin Ekblom Bak avdramatisera allt som har med träning att göra.

– Kroppen behöver röra på sig, så är det. Men den bryr sig inte om på vilket sätt du gör det. Vissa gillar att gå på gym och träna hårt, vilket är jättebra, men gör du inte det spelar det ingen roll. Hitta i stället din stund under dagen där du kan få in rörelse, det kommer du långt på.

Av Anna Sundesten

Foto: TT/Shutterstock

Effekten av vardagsmotion

  • Att ersätta stillasittande med 30 minuters vardagsaktivitet minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent. Tio minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 38 procent.
  • Tio minuters högintensiv träning om dagen halverar risken för metabolt syndrom.
  • Två sprinter à 20 sekunder inom ett tio minuter långt träningspass är tillräckligt för att förbättra syreupptagningsförmågan.
    Källor: Karolinska Institutet, Sahlgrenska akademin, Centrum för Idrottsforskning
Annons