Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vaccinationsguide: Priser, riskgrupper och sjukdomar 2019

08 nov, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Kollage av vaccinationsrelaterade bilder
Om du tänkt vaccinera dig mot säsongens influensa och mot lunginflammation är det snart dags att göra det. Många svenskar är dessutom omedvetna om att skyddet från barndomens vaccin upphört. Här får du all information du behöver om vilka vaccinationer som kan vara aktuella för just dig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förvirringen kring vaccinationer är stor. Helene Seipel driver Helsingborgs vaccinationsbyrå tillsammans med sin man Michael och har stuckit Skånes invånare i armarna sedan 1987. Hon möter dagligen människor som kommer för att få vaccination inför utlandsresor – men missat att fylla på viktiga inhemska vaccinationer, som mot stelkramp och mässling. Det är nämligen upp till var och en att komma ihåg vilka vacciner man fått och när de ska fyllas på.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det vanligaste människor missar är stelkrampsskyddet. Det vaccinet tog vi svenskar senast i mellanstadiet och det håller i 20 år. Så i trettioårsåldern tog skyddet slut. Det vet inte folk, berättar Helene.

Därför går många svenskar runt och är inte medvetna om att de saknar skydd.

– De får jag fånga upp. Det är runt 90 procent av de som ska utomlands som saknar skyddet. Och det kan räcka med att sticka sig på en rosentagg för att bli smittad av stelkramp.

Annons

Stelkramp orsakas av bakterier och ger kramper i musklerna. Sjukdomen kan vara livshotande.

Mässling och TBE sprids

En annan allvarlig, och allt mer spridd sjukdom, som många svenskar saknar skydd mot är mässlingen.

– Det finns en lucka för de som är födda mellan 1971 och fram till 1981, de har bara fått en dos av vaccinet för mässling, påssjuka och röda hund. De som är födda tidigare beräknas ha haft sjukdomen och har därmed ett skydd. De som är födda senare har fått påfyllning och ett livslångt skydd.

Mässling kan leda till farliga komplikationer som lunginflammation och hjärninflammation. Och risken att smittas av sjukdomen ökar. Enligt WHO rapporterades nästan 90 000 fall av mässling i Europa under årets första sex månader. Och enligt Folkhälsomyndigheten är risken för ovaccinerade att få mässling påtaglig vid utlandsresor – även inom Europa.

Annons

– Många har ingen aning om riskerna. Så de som inte har fyllt på eller inte vet om de har fyllt på sin mässlingvaccination ska vaccineras.

Dyra vaccin

En annan vanlig, oerhört plågsam sjukdom är bältros. Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor och oftast drabbar de över 50 år. Vanliga symtom är smärta och blåsor på huden, som ofta sitter som ett bälte på ena sidan av kroppen.

– Vaccination mot bältros rekommenderar man från 50 års ålder. Alla vi som haft vattkoppor kan få bältros och det är en plågsam sjukdom. I USA vaccinerar man alla helt gratis mot bältros, för det kostar ännu mer att vårda de sjuka.

Vaccinet är dock dyrt.

– Det kan ligga mellan 1 000–1 500 kronor för en dos. Men det är ändå en billig försäkring mot en besvärlig sjukdom. Ofta är det de anhöriga som ringer hit och vill vaccinera sig, för de har sett vilket lidande det ger.

Annons

En annan sjukdom som sprider sig fort just nu är TBE, en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Trots att allt fler vaccinerar sig ökar TBE-fallen. Sjukdomen dyker numera upp i områden där den tidigare inte funnits.

– Spridningen går så fort nu att det finns teorier om att sjukdomen sprids med fåglar. Och TBE är ingen trevlig sjukdom. Om du har hund eller katt, ofta är i skogen och mark, plockar bär, spelar golf, är jägare… Då är vaccinet en investering i hälsan. TBE kan i värsta fall utvecklas till en mycket svår sjukdom. Vacciner är som livförsäkringar, att avstå dem kan leda till förfärliga situationer helt i onödan.

Vilka vaccinationer behöver man inom EU?

Ska ut och resa? Då kan du behöva extra vaccinationer. För resor inom Europa bör du se över skyddet mot mässling som fortfarande förekommer i många europeiska länder. Hepatit A och hepatit B är vanliga överallt utanför Västeuropa, till exempel i de baltiska länderna och Bulgarien.

Annons

Ska du resa utanför Europa varierar rekommendationerna utifrån vilket vilket område du reser till och vilken typ av resa det är. På vaccin.se/resevaccin kan du se vaccinationsrekommendationer för olika länder.

Influensan 2019 – snart är det dags att vaccinera

Influensasäsongen närmar sig och det är snart dags för vaccination ifall du vill minska risken att drabbas. Kanske vill du även passa på att vaccinera dig mot lunginflammation?

Över två miljoner svenskar är över 65 år och riskerar att drabbas hårt av influensa. Enligt Folkhälsomyndigheten kan överdödligheten enbart i säsongsbunden influensa vara upp till 3 000 personer under en enda influensasäsong. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla över 65 att vaccinera sig mot influensa liksom lunginflammation (pneumokocksjukdom), men varje svensk region och landsting hanterar vaccinationsrekommendationerna efter eget tycke. Vad du får för vaccinationer kan alltså bero på var du bor.

Annons

– I region Skåne har alla över 65 år rätt till gratis vaccination av säsongsinfluensa och lunginflammation. Det är bra, men orättvist för andra, säger Helene.

Influensan är att ta på största allvar, menar Helene.

– Det är inte de unga och pigga som dör, utan de som är äldre eller sjuka. Men jag tar hellre en spruta än att ligga däckad i influensa. Det finns även följdsjukdomar, som lunginflammation och bronkit. Och det räcker att någon nyser bakom dig i kön för att du ska riskera att bli smittad.

Symtom influensa

Influensa börjar vanligen akut med frossa, snabbt stigande feber, muskelvärk, huvudvärk och hosta. Några personer blir allvarligt sjuka med rejäla andningsproblem. Det är framförallt personer som har olika hjärt- och lungbesvär, immunbristtillstånd, gravida eller de som är äldre än 65 år som riskerar att bli riktigt sjuka.

Annons

Influensavaccinet ger drygt 50 procent skydd mot insjuknande och för de övriga som insjuknar trots vaccination så minskar risken för svår sjukdom.

Ofta är vaccinet gratis

Du kan vaccinera dig redan från början av oktober, men de flesta landsting som erbjuder gratis vaccination till riskgrupper, börjar vaccinera i mitten av november. Om du är äldre och vill du vara helt säker på att undgå influensan kan du fylla på dosen på privat klinik efter tre månader – om influensasäsongen fortfarande pågår.

En vanlig komplikation av influensa är lunginflammation. Bland äldre är lunginflammation orsakad av pneumokocker en av de större infektionssjukdomarna vi har. Det finns två olika typer av vaccin mot pneumokocker och de ger olika skydd. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vissa riskgrupper använder båda.

Källa: Helene Seipel, Folkhälsomyndigheten, 1177.se, netdoktor.se

Priser vaccination

  • Influensa: Gratis vaccination om du är över 65 år, annars ca 300 kr.
  • Lunginflammation (vaccin mot pneumokocksjukdom): Cirka 330–850 kr.
  • TBE: Cirka 320–390 kr/dos. Tre doser första året (fyra doser om du är över 50 år) därefter påfyllning efter tre år och sedan vart femte år.
  • Stelkramp: Cirka 300 kr (grundvaccinationen).
  • Mässling, påssjuka, röda hund: Cirka 220–380 kr.

Vem ska vaccinera sig mot säsongsinfluensa?

Du kan behöva vaccination mot säsongsinfluensa om du:

  • Är 65 år eller äldre.
  • Har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
  • Är rökare.
  • Har kronisk lungsjukdom, hjärtsjukdom, leversjukdom, njursvikt eller diabetes mellitus.
  • Tidigare haft blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation orsakad av pneumokocker.
  • Har cochleainplantat.

Av Petra Olander

Foto: Shutterstock/TT

Annons