Vanliga orsaker till trötthet

Trött kvinna gäspar
Orsakerna bakom trötthet kan vara många. Det viktigaste är att ringa in kärnproblemet och försöka ändra livsstil och sovrutiner. Hjälper inte det, kan du behöva göra en utredning hos husläkaren.
Annons

Är du alltid trött och hängig? Du är långt i från ensam – och det finns hjälp att få.

10 vanliga orsaker till trötthet

Järnbrist

Vanligt hos menstruerande kvinnor. Risken ökar om du äter en järnfattig kost, till exempel om du är vegan eller vegetarian.

Annons

Lösning: Se till att äta en varierad kost och boka tid hos husläkaren om du misstänker järnbrist, det kan fastställas genom ett enkelt blodprov.

Hypotyreos/sköldkörtelrubbning

Hypotyreos innebär att sköldkörteln producerar för lite hormoner, vilket ger en störning i ämnesomsättningen så att kroppen går på lågvarv. Du kan känna dig trött, deppig, frusen och gå upp i vikt. 80 procent kvinnor, jämfört med 20 procent män, drabbas av rubbningar i sköldkörtelns funktion.

Annons

Lösning: Sök läkare som tar blodprov och gör en utredning. Vanligaste behandlingen är med läkemedlet Levaxin.

Depression

Om du har en avsaknad av glädje och känner dig trött, sliten och nedstämd, kan det vara ett tecken på depression.

Lösning: Vet du vad din nedstämdhet beror på – ta hand om dig själv på bästa sätt. Går inte depressionen över på ett par veckor till ett par månader bör du söka hjälp hos vårdcentralen.

Sömnbrist

Den kan vara livsstilsrelaterad eller bero på psykisk eller medicinsk ohälsa. Mer än en tredjedel av svenska folket har, enligt undersökningar, sömnproblem till och från. Att sova dåligt under perioder i livet är naturligt, men sömnproblemen ska inte bli kroniska.

Annons

Lösning: Rannsaka dig själv och åtgärda det som gör att du inte kan sova. Kan du inte komma till rätta med sömnproblemen själv, ta hjälp av husläkaren som också kan remittera dig vidare vid behov.

Stress

På kort sikt blir kroppen uppvarvad och du känner dig inte trött eller sömnig. Är du stressad under en längre tid kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Lösning: Försök att själv förändra balansen i livet, så att du får en bra avvägning mellan arbete och återhämtning. Fundera över om du har ett beteende som du kan ändra på. Avlasta dig själv både hemma och
på jobbet. Prata med din arbetsgivare eller ta stöd av fack och skyddsombud. Sök hjälp hos husläkaren som kan ge råd och till exempel remittera till en psykolog, om du inte lyckas få någon förändring.

Klimakteriet

Att man blir trött under klimakteriet är vanligt. Kroppens hormoner hamnar i obalans. Bland annat höjs ämnesomsättningen, vilket stör sömnen. Ibland rättar problemet till sig av sig själv, men har man otur kan besvären sitta i upp till tio år.

Annons

Lösning: Regelbunden fysisk aktivitet på en lagom nivå hjälper kroppen att varva ner. Akupunktur och mental träning som mindfulness och yoga kan hjälpa till att normalisera sömnen. Tillskott av östrogen kan vara en hjälp under en övergångsperiod. Sök hjälp hos gynekolog för utredning.

Brist på dagsljus

Dagsljuset ser till att du får en bra dygnsrytm och trycker bort sömnhormonet melatonin. Vistas du inomhus för mycket får du ett  överskott av melatonin som gör dig trött.

Lösning: 30–60 minuter om dagen behöver du vistas utomhus. Ta promenader, hellre än att gå in på gymet, gärna på förmiddagen om det är möjligt. Dygnsrytmen påverkas positivt av just förmiddagsljus, det underlättar sömnen och bidrar till pigghet.

Diabetes

Vid diabetes typ 2 som är vanligast i vuxen ålder, har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet på en tillräckligt låg nivå. Ett vanligt symtom är att du blir trött och kraftlös.

Annons

Lösning: Diagnosen fastställs genom blod- och urinprov. Ta hjälp av läkaren för att få insulinbehandlingen rätt inställd. Genom motion och bra kost kan du själv påverka och sänka ditt blodsockervärde. Frukt, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk, nötter och kaffe, har i studier visat sig ha bra effekt vid diabetes.

Näringsbrist/ felaktig kost

Oregelbundna kostvanor, som att hoppa över frukosten eller lunchen, kan ge brist på viktiga näringsämnen. Äter man för lite går kroppen in i ett tillstånd där den spar energi, då blir man trött och får en felaktig energibalans.

Lösning: Ät på regelbundna tider, undvik att småäta godis och sötsaker och ät balanserat enligt tallriksmodellen. Vårdcentralen kan remittera till en dietist som kan ge individuella kostråd.

Källa: Kerstin Jeding, stressmottagningen.se, 1177 Vårdguiden

Hjälp vid trötthet

Här är några tips som kan hjälpa dig som är konstant trött.

 • Motionera, promenera, cykla eller simma. Du behöver inte hårdträna, det viktigaste är att du rör på dig.
 • Bryt stillasittandet och försök komma ut i dagsljuset varje dag.
 • Se till att äta bra. Följ inga extrema dieter, utan ät vad du tror är nyttigt för dig. Minska på sockret och lägg till mycket frukt och grönsaker.
 • Ha regelbundna rutiner när det gäller sovtider, måltider och motion – det mår ditt biologiska system bra av.

 

Av Kristina Müller

Foto: Shutterstock/TT

Läs också:

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

2 kommentarer till “Vanliga orsaker till trötthet”

 1. Jenny skriver: 09 juni, 2019

  För det första så nämner ni inte ens ME/CFS..!!!
  Sedan vill jag också berätta att för de flesta är Levaxin lika med SKRÄP…


  1. Åsa Österling skriver: 10 juni, 2019

Annons

Laddar