Annons
Annons


Hälsosam ljusspridare

Azaleor bjuder nu på underbar blomning. De är också förträffliga luftfuktare som förbättrar luftkvalitén inomhus. Blomman är lättskött om man känner till knepen…Blomsterfrämjandet har träffat Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås som är expert på azaleor och hon delar med sig av sina tips.


Uppstammad miniazalea.

Vattna plantan regelbundet, 1-1,5 dl vatten varje dag i botten på ytterkrukan är enklast. Den ska torka upp lite mellan vattningarna. Näring bör inte tillsättas under blomningstiden.

Bäst trivs azalean i fönster eller på ett bord i rummet. Undvik starkt solsken och heta element. Står den i knopp behöver den stå ljusare än en utslagen. Placering under en lampa är bra om man vill ha azalean inne i rummet.

Annons

Azalean sätter sina knoppar och lagrar energi till sin blomning redan på sommaren. De kan blomma på lagrad energi så länge som 4-8 veckor!

Höstazaleorna är de hållbara Vogelsorterna. De finns i ett 15-tal färger och har en stor dubbel blomma. De finns i handeln från september till nyår. De populäraste sorterna är den vita ’Madame Troch’, den ljusrosa ’Terra Nova’ och en vit sort med starkt cerisefärgad kant som heter ’Hülsten’.

Efter nyår kommer de härliga vårazaleorna till exempel äppleblomssorter som ’Rosalie’, småblommande japonicasorter som ’Kirin’ och ’Dolly’ samt polkagrisrandiga ’Sachsenstern’.

Efter lång blomning och om azalean börjar tappa bladen är det dags för komposten.

Vill du prova att få den att blomma om ställer du azalean ljust. Dra ner på vattningen när blomningen avtar och plocka bort de sista blommorna. I februari ska plantan gödslas varje vecka med flytande krukväxtnäring eller rhododendronnäring. När frostrisken är över kan den placeras ut i halvskugga på balkongen eller grävas ner i trädgården. Se till att gödselvattna den då och då. En Vogelazalea kan blomma på nytt redan under sommaren.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…