Annons
Annons


Han bar en bomb i sin väska!


Filmaren Peter Torbiörnsson har i tjugo år plågats av skuld och skam för vad som hände den där majdagen 1984, när flera av hans kollegor dog. Foto: SVT

Sista kapitlet är en film av Peter Torbjörnsson om att göra upp med sin skuld och sina samvetskval. I hans väska låg bomben som dödade flera av hans kollegor.

I maj 1984 är den svenska filmaren och journalisten, Peter Torbiörnsson, tillsammans med en grupp kolleger på väg upp för San Juan floden på gränsen mellan Nicaragua och Costa Rica. Målet är en presskonferens som skall hållas av den avhoppade sandinistledaren Eden Pastora.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Bomb i väskan
Humöret är sorglöst och glatt och i kanoten filmar man varandra och tar bilder. Vad ingen av de närvarande kan gissa är att den fotograf Peter tagit med i båten har en bomb i sin kameraväska. En bomb som snart kommer att döda en del av kollegorna och för alltid förändra livet för resten av gruppen.

Hitta ansvariga
Mer än tjugo år senare plågas Peter fortfarande av skuld och skam över sin roll i denna makabra terrorhandling som aldrig blivit fullt utredd. Han reser nu tillbaka för att finna de som bar ansvaret och försonas med sitt samvete. Resultatet blir en film som blottlägger dagens maktstruktur bland de ledare som en gång i tiden störtade en diktator i rättvisan och jämlikhetens namn. Sista kapitlet berättar historien om hur höga politiska ideal offras för egen personlig vinning.

Vunnit många priser
Filmen har belönats med priset ” Bästa dokumentär” på Filmfestivalen i Sevilla (2010), ”Bästa nordiska dokumentärfilm” vid filmfestivalen Nordisk Panorama (2011) och ”Bästa internationella dokumentär” vid dokumentärfestivalen i Mexiko City (2011).

Sista kapitlet: Söndag 27 nov, kl. 20.00. SVT1


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…