Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Han samlar och jag slänger!Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

Jag hade planerat allt så perfekt.
Äntligen hade sambon och jag fått tummarna loss att röja i klädkammaren. Ut med det gamla och in med det nya. Eller rättare sagt in med det gamla igen, men mycket mindre av det och i ny fin ordning.
”Ska vi göra tre högar? Där – slänga. Där – ha kvar. Där – ner i källarförrådet”, föreslog jag och pekade pedagogiskt.
Sambon nickade i (lömskt?) samförstånd. Jättebra idé.
Sen stod jag i bråten och langade grejor i typ tio minuter. Vände mig om och…
”Det där är mer än tre högar!”
Bakom min rygg hade sambon bildat ett böljande landskap av underhögar. Ett helt eget system med saker som i ett senare skede kunde läggas här eller där efter noggrann granskning och eftertanke. Platsen för ”släng” gapade tom.
Egentligen var det inte förvånande. Han är samlare. Jag är slängare. Och vi är inte ensamma.
37 % av svenska par tjafsar om vad som ska sparas och kastas hemma. Samma undersökning säger att hamstrar oftast är av manligt kön.
Vi passar bra in i den mallen. Jag får en kick av att kasta, sambon kramar sig fast.
Men jag tror inte det är så enkelt. Egentligen. Att män sparar originalkartonger, serietidningar, sladdar och sånt bara för att de är män. Eller att kvinnor rensar ut, fejar och vill ha det prydligt bara för att de är kvinnor.
Jag känner manliga slängare och kvinnliga samlare. Så kan det bero på andra saker hur vi ser på våra saker? Om man vuxit upp i lugn och trygghet, eller i rädsla för att det man tycker om plötsligt kan försvinna? Om man gillar att se tillbaka och vara nostalgisk eller hellre klipper sentimentala band och lever i nuet?
Jag vet inte. Men en sak vet jag, att även en inbiten slängare kan ha fel. För några år sedan övertalade jag med möda sambon att kasta sin stora samling av gamla IKEA-kataloger. Strax därpå visade det sig att det finns samlare som betalar flera hundra kronor styck! Så det kanske är helt logiskt att spara en kartong med musikkassetter och videoband också… den står i klädkammaren i alla fall. Igen.
Är du en samlare eller slängare?

Annons


Att hamstra eller inte – det är frågan…

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(10)
(0)


Annons

  • Lotta

    Män är nära besläktade med hamstrar, jodå. Fast de har en småslug ådra också. Den kommer fram vid till exempel garagerensningarna när sambon gömmer det som jag lagt i slänghögen. Men det kommer ju fram vid nästa rensning. Igen.

  • Jag är en ”slängare”. VISST, det HAR hänt att jag ångrat saker jag slängt. Men det sker inte speciellt ofta och jag får ofta kommentaren från folk, BÅDE av manligt och kvinnligt kön; ”Oj, vilken ordning du har” när dom tittat in i mitt förråd.
    Där är saker snyggt och prydligt uppradade och jag hittar i förrådet. 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…