Annons
Annons


Händer det att du svär? Då är du ett språkgeni!

Ibland kan vi inte hjälpa att fula ord hoppar ur vår mun. För vissa händer det oftare än för andra. Nu har forskarna hittat ett oväntat samband mellan svordomar och ordförråd.


Arg kvinna.

Att kunna många fula ord kan vara ett tecken på stor begåvning.

Är folk som svär obildade och allmänt ohyfsade? Nej, inte alls. Snarare tvärtom, visar ny forskning.

Det är två amerikanska psykologer, Kristin Jay och Timothy Jay, som gått till botten med myten att människor som svär saknar intellektuell kapacitet att hitta bättre sätt att uttrycka sig på.

Annons

– Vi kan inte rå för att vi ofta dömer andra efter hur de talar, konstaterar forskarna. Men stämmer verkligen vår bedömning?

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: 10 nya ord från 2015 – vet du vad de betyder?

Slog hål på myten

SvordomI sin studie bad forskarna alla deltagare att säga så många svordomar de kunde på 60 sekunder. Därefter fick samma deltagare räkna upp så många ord de kunde inom andra kategorier, exempelvis djurarter, under samma tid.

Resultatet blev oväntat: De deltagare som kunde rabbla flest svordomar kunde också komma på flest ord inom de andra kategorierna.

Forskarna slog därmed hål på myten att folk som svär har sämre ordförråd. I själva verket tycks ett stort förråd av svordomar vara en indikator på en stor verbal förmåga i övrigt.

– Tyvärr är det en vanlig uppfattning att de som svär är lata, lågutbildade och inte kan kontrollera sig själva, skriver forskarna i sin rapport.

Men nu är det alltså bevisat att folk som svär egentligen är rena språkgenier.

Läs också: 7 svenska ord som blir väldigt fel på engelska…

Källor: The Independent och ScienceDirect


(466)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…