Annons


Hanna Marklund är första kvinnan att kommentera VM i herrfotboll

Hanna Marklund har en lång karriär som fotbollsproffs bakom sig. I samband med VM blir hon nu den första kvinnan att kommentera ett herrfotbolls-VM på svensk tv. "De finns de som tycker att kvinnor inte ska yttra sig om herrfotboll överhuvudtaget", säger hon till Expressen.


Ett EM-silver, ett-VM silver, vinnare av utmärkelsen ”Årets back” tre år i rad samt tre vinster i Damallsvenskan. Dessa är bara några av Hanna Marklunds tidigare meriter. Är det någon som kan axla titeln av att bli den ”första svenska kvinnliga kommentatorn av ett herrfotbolls-VM” så är det hon. En roll som nu gör henne historisk.

Annons

– Helt ärligt så var det inget som jag reflekterade över när jag först fick frågan. Men nu när folk har berättat att det är så, klart det är speciellt. Jag vet att jag är unik, säger hon till Expressen.

Hanna Marklund kommenterar VM i herrfotboll i TV4 2018.

Hanna Marklund har en lång karriär inom fotbollen bakom sig. Nu kommenterar hon VM i herrfotboll i TV4. Bild: IBL Bildbyrå

 

Samtidigt säger Hanna Marklund att hon tycker det är konstigt att det fortfarande finns så få kvinnliga kommentatorer, att vi inte kommit längre.

– Men om jag kan bana väg för andra kvinnor, att det får unga tjejer att känna att möjligheten finns om de vill, så är jag är väldigt glad. Det var faktiskt en del i att jag tackade ja till jobbet, att jag kände att jag borde hoppa på det här uppdraget inte bara för min egen skull. Någon måste gå först och ta smällen.

Har fått kritik

Hanna Marklund kommer att finnas med som expertkommentator i TV4:s sändningar under VM och  hon har hunnit kommentera både några herrlandskamper och damernas VM-kval innan VM-äventyret i Ryssland tar vid.

Men hennes medverkan har redan nu mötts av både positiv respons och negativ kritik i sociala medier. Mycket av den negativa kritiken handlar om hennes breda västerbottniska dialekt och att hon som kvinna inte borde kommentera herrfotboll.

– Jag vet att det finns de tittare som inte gillar mig. Som stör sig på min dialekt eller som nu när jag har börjat kommentera herrfotboll, tycker att jag ska hålla mig till damfotboll. De finns de som tycker att kvinnor inte ska yttra sig om herrfotboll överhuvudtaget, säger Hanna Marklund till Expressen.

Men hon har inga planer på att låta det påverka henne allt för mycket. Hon säger att hennes roll som spelare gett henne erfarenhet av att handskas med kritik och att det kanske kommer göra det lättare.

– Jag tänker på att jag har fått väldigt mycket fin respons för min insats i studion och att det faktiskt finns många som gillar det jag gör, säger Hanna Marklund.

Läs också:

Alla matcher i fotbolls-VM 2018: Tider och lag

Artikeln publicerades först på Femina.


(21)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…