Annons
Annons


Hantverkarnas jul på Skansen

Har du möjlighet att besöka Skansen under de två kommande helgerna kan du se hur hantverkarna arbetade förr. Hantverkarna håller öppet i stadskvarteren och visar en rad numera sällsynta yrken.


Tryckt på Skansen.

Apoteket

Apotekaren beredde själv medicinerna efter recept, och det innebar tillredning av droger, tinkturer, salvor, pulver och piller.

Bageriet

Bageriet visar ett bageri på 1870-talet. Här säljs bland annat pepparkakor och lussebullar.

Annons

Bokbinderiet

Bokbindaren arbetar med verktyg för häftning, skärning, pärmtillverkning och förgyllning med mera.

Boktryckeriet

Här kan man studera hur böcker trycktes för hand omkring mitten av 1800-talet. Här finns också gamla julkort till salu.

Gravörverkstaden

Blanksticksgravören är specialiserad på att med sticklar skära texter eller dekorer i en blank metallyta. Koppar- och stålstickaren graverar motivet spegelvänt i en metallplatta, som sedan kan färgas in och tryckas på papper.

Stålgravören arbetar fram reliefer i ämnen av stål, som används vid medalj- och myntprägling, prägling av matsilver, ornament, smycken med mera.

Guld- och silversmedjan

Guld- och silversmedjan är inredd med Gustaf Möllenborgs verkstad från 1840-talet som stomme. På 1840-talet arbetade mer än 40 personer i Möllenborgs verkstad.

Kammakeriet

Kammakaren tillverkade bland annat bestick, solfjädrar, kammar, senaps- och snusskedar samt pappersknivar. Det vanligaste materialet var kohorn men även dyrbarare ämnen som elfenben och sköldpadd för prydnadsföremål förekom.

Krukmakeriet

Här tillverkas allt för hand, och ofta efter förebilder från gamla föremål i de kulturhistoriska husen.

Plåt- och bleckslageriet

I verkstaden på Petissans gård produceras hushållsartiklar som kannor, ämbar, hinkar, lyktor och rivjärn som var bleckslagarnas specialitet.

Sadelmakeriet

Sadelmakaren tillverkade även koffertar, etuier, klädsel och annan utrustning för vagnar.

Skomakeriet

De viktigaste verktygen var kniv, tång, syl, hammare och rasp. Skomakarna var länge den största yrkesgruppen bland alla hantverkare i Stockholm.

Stockholms glasbruk

I glasbruket visas glasblåsning i verkstaden. I butiken finns det ett stort urval av blåst glas, och nu i juletid tomtenissar i glas och andra fina julklappar.

Tapetserarverkstaden

Den franska tapetseraren, le tapissier, hade till uppgift att hänga vävda tapeter, tapisseries, på väggarna. Även uppsättning av papperstapeter hörde ursprungligen till tapetserarens arbetsuppgifter.

Var: Skansen i Stockholm

När: Under julmarknaderna och i december den 8–9 och 15–16 december kl 10–16.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…