Annons
Annons


Här är Årets matbluff 2015

Med knapp marginal utsåg närmare 6 000 personer Valios laktosbluffande till Årets matbluff 2015. Företaget har sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet.


– Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och sätta press på företag som lurar konsumenterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande för Äkta vara, som nu delar ut ”utmärkelsen” för första gången.

Annons

Valio vann efter en hård duell mot tvåan Nybergs deli, som sålt vatteninsprutad skinka som filé. Det finska mejeriföretaget fick 27,6 procent (1 631) av rösterna, vilket bara var 51 röster fler än Nybergs. Totalt deltog 5 917 personer i omröstningen.

Om Valios laktosbluff
Finska Valio, marknadsledande inom laktosfritt, vill slå sig in även på de ordinarie mejerihyllorna. I februari förra året lanserade de en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Vad som inte framgick på förpackningen var dock att innehållet i de båda produkterna var identiskt. På förpackningen hade man dolt detta, bland annat genom att utelämna ”laktasenzym” i ingrediensförteckningen och samt laktoshalten. Prisskillnaden på fem kronor stack i ögonen på många laktosintoleranta. Bluffen avslöjades efter att magasinet Hunger skickat in dem på labbtest. De aktuella produkterna är: Valio Kefir och Valio Eila Kefir.

Övriga finalister

Nybergs ländfilébluff
Nestlés vällingsbluff
Ridderheims patébluff
Lönnebergas renkorvsbluff

Fakta Årets matbluff

Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara. Vem som helst har kunnat nominera produkter till ”priset”. Bland de cirka 50 nominerade produkterna har Äkta varas jury valt ut fem finalister. Vinnaren bland dessa har utsetts genom en omröstning på Äkta varas hemsida.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…