Annons
Annons


Här är årets trädgårdstrender!

Världens största trädgårdsutställning, Chesea Flower Show, speglar 2015 tydligt att vi behöver en harmonisk kontrast till en orolig, krigs- och terrordrabbad värld.


ghjhhgh

Att odla själv – i synnerhet egna grönsaker – är en av årets trädgårdstrender. Foto Karin Elmberg

Många trädgårdar skildrar trädgården som en fridfull oas, inte minst den islamska trädgården som går helt i fredens färg vitt, med vatten i mjukt porlande fontäner. Flera trädgårdar anknyter till fred och demokrati genom att hedra minnet av viktiga händelser som 70-år sedan andra världskrigets slut, 800 år sedan Magna Charta skrevs ned, 200 år sedan slaget vid Waterloo.

Fem starka trender

Bland de 50 utställningsträdgårdarna ses framförallt fem starka trender:

Annons
kjklj

Ett vilrum i trädgården kan se ut på många olika sätt.

1. Trädgården som en plats för vila, återhämtning och kontemplation. I en trädgård är sittplatsen nedgrävd för att förstärka behovet av avskildhet. Samtidigt hamnar växterna i titt- och dofthöjd. Smart! Färgerna harmonierar och är i dov färgskala. Vattnet är stillsamt.

hgkjjhjk

En trädgård i rosa kan vara en läkande kraft.

2. Trädgården som en läkande kraft, både att vara i och arbeta med. En trädgård är tänkt för barn i Lesotho vars hela släkt försvunnit i Hiv-infektion. En annan trädgård i rosa hedrar bröstcancerdrabbade kvinnor. En annan trädgård visar läkande örter.

3. Ekologi är stort, trädgården ska andas natur och ha en mångfald av växter. Vatten är viktigt, gärna i rörelse så att syre kommer till och fler djur attraheras som i sin tur pollinerar och håller efter skadedjur.

hjkjjh

Rinnande vatten i trädgården är både mysigt och ekologiskt.

4. Sensualism: doftande växter, mörka vatten, slingrande gångar som du inte vet vart de leder. I The Perfumed Garden (nedan) doftar alla växter.

jklj

Den doftande trädgården.

5. Grow your own. Svenskans nitiska ord trädgårdsarbete heter på engelska gardening, ett betydligt mer lustbetonat ord. Att odla och föröka sina växter själv är häftigt och trendigt. Särskilt i ropet är att odla egna grönsaker.

jkljkljk

En enkel egen grönsaksodling.

Bland växterna dominerar: grönska och naturmaterial som träskulpturer. Dova färger på perenner, gärna tillsammans med gräs.

Hälsar er utsända inside-reporter Karin ”miss Green” Elmberg.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…