Annons


Här är Europas hemliga låtsasländer!


Uzupis, Litauen.

Uzupis, Litauen.

Sugen på att besöka ett annorlunda resmål i år? Låter Kugelmugel, Uzupis eller kanske Seborga lockande? Skyscanner har listat några av Europas okända mikronationer som är värda ett besök för den som söker en reseupplevelse utöver det vanliga.

Annons

Den oberoende resesöksajten Skyscanner hjälper dagligen tusentals svenskar att hitta de bästa resorna till både välkända och okända destinationer. Men många gånger kan det vara svårt att hitta de gömda pärlorna för den som vill uppleva något helt unikt. Skyscanner har därför listat åtta mindre välkända resmål som passar den äventyrliga resenären som handen i handsken:

1. Seborga, Italien

Strax norr om staden Bordighera på Italienska rivieran ligger mikronationen Seborga som har cirka 320 invånare. Det var på 60-talet som en viss Giogio Carbone, chef på de lokala blomsterodlarnas kooperativ, kom på idén Seborga. Carbone ansåg att området skulle få sin glömda självständighet tillbaka. Han hade folkets stöd och Carbone blev snart Prins Giogio I av Seborga. Byborna har en egen blå-vit flagga och har präglat egna mynt som gäller som valuta. Trots prinsens bortgång 2009 lever staten kvar än idag.

Närmsta flygplats: Nice flygplats (cirka 42 km till Seborga)

2. Neutral Moresnet, Belgien

Både Belgien och Tyskland har slagits och bråkat om detta land som blev en neutral stat 1816. Neutral Moresnet har också blivit utsett till världshuvudstad för det internationella språket Esperanto. Idag är området en del av provinsen Liege i Belgien men det finns fortfarande ett femtiotal gränsmarkeringar kvar som märker ut Neutral Moresnet.

Närmsta flygplats: Maastricht-Aachen Flygplats (cirka 20 km till Neutral Moresnet)

3. Mapsulon, Italien

Den lilla bergsbyn Maresca deklarerade sin självständighet 1996 och bytte samtidigt namn till Mapsulon. Den nya staten började med att förbjuda moderniteter, såsom TV, och fortsatte med detta till den grad att man till och med rev upp all asfalt från vägarna. Detta har resulterat i att Mapsulon idag endast är tillgänglig till fots. Lokalborna har också sitt eget språk, toskanska.

Närmsta flygplats: Florens flygplats (cirka 60 km till Mapsulon)

4. Kugelmugel, Österrike

1984 bygde konstnären Edwin Lipburger ett bollformat hus på den österrikiska landsbygden som han gav namnet Kugelmugel. Men Lipburgers verk var inte omtyckt bland de lokala myndigheterna. För att rädda Kugelmugel förklarade Lipburger därför det som en självständig republik och utnämnde sig själv till president. Lipburgers försvar av sitt verk blev en mycket uppmärksammad historia som var nära på att sluta i ett fängelsestraff men han benådades eftersom Österrikes president tyckte att det var en rolig idé. Idag har det bollformade huset och republiken förflyttats till Praterparken i Wien och är en känd turistattraktion.

Närmsta flygplats: Wiens flygplats

5. Uzupis, Litauen

En skylt vid entrén till denna mikronation lyder: Užupio Res Publika (och den varnar också för faran att köra ner i floden). Detta bohemiska distrikt i Vilnius, som förklarade sig självständigt 1998, kryllar av artister, designers och konstgallerior. Uzupis har en egen president, en officiell nationalsång och en konstitution bestående av 41 lagar, varav några är ganska okonventionella. En av lagarna lyder exempelvis: ”Alla har rätt att vara sysslolösa”.

Närmsta flygplats: Vilnius flygplats (cirka 10 kilometer till Uzupis)

Christiania.

Christiania.

6. Christiania, Danmark

Christiania är förmodligen världens mest kända självutnämnda och självständiga stat. Köpenhamnsstadsdelen är en ”fristad” som startades 1971 av en grupp hippies och konstnärer som avfärdade samhällets kontroll. ”Laglösa” Christiania är officiellt erkänt av den danska staten och har, ironiskt nog, blivit en av huvudstadens populäraste turistattraktioner.

Närmsta flygplats: Köpenhamns flygplats

7. Alcatraz, Italien

Alcatraz i Italienska Umbrien är sjävständig stad tillika en eko-by. Byborna kallar Alcatraz för ett ”utopia under uppbyggnad” och dess filosofi baseras på heder och ömsesidig respekt. Alcatraz befolkas av ett fåtal eko-vänliga drömmare och har också sin egna valuta, särskilda pass och frimärken. Alcatraz har egna, något humoristiska stadgar, bland annat: ”Universum älskar den som sover” och ”Världen är vacker, men spaghettin kan alltid bli bättre”.

Närmsta flygplats: Perugia Santegidio flygplats (cirka 23 kilometer till Alcatraz)

8. Sealand, Storbritannien

Om Sealand skulle erkännas av FN skulle detta vara världens minsta land. Sealand består av en plattform belägen i havet en bit utanför Suffolk. Sealand har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget då dess strategiska läge användes för att försvara Storbritannien mot tyskarna. Majoren Roy Bates grundade staten Sealand år 1967 och var Prins Roy fram till sin död förra året. Sealand ger ut sina egna pass och har egen valuta med sitt motto: E mare Libertas (från havet kommer friheten). I början av år 2007 uppmärksammades att Sealand skulle säljas och att fildelningssajten The Pirate Bay var spekulant, men försäljningen blev aldrig av.

Närmsta flygplats: London Stansted flygplats (cirka 50 kilometer från Sealand)

 

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…