Annons


Här är flygsätena du bör undvika


Det finns en del faktorer som kan göra flygresan både stressande och störande. Vilka dessa faktorer är beror till stor del på vilken typ av resenär man är. Här tipsar resebyrån Ticket om hur flygresan kan göras mer behaglig genom att välja rätt plats ombord på flygplanet.

Annons

Hos flera flygbolag är det idag möjligt att välja sittplatser ombord i samband med bokningen eller vid incheckning online. Det är en stor fördel om man har särskilda önskemål om var i kabinen man vill sitta och om man vill sitta bredvid sitt resesällskap. Tickets erfarenhet är att platserna längst fram på flyget är de mest eftertraktade.

– När vi frågar våra kunder om de har några önskemål om var på flyget de vill sitta, så föredrar många att sitta så långt fram som möjligt. Det är ofta mindre spring där. Är man av den stressade typen kan det också vara en fröjd att sitta långt fram så att man snabbt kommer av planet när man väl är framme, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Om man är väldigt känslig för ljud bör man undvika de bakre platserna på flyget, där ljudet från flygmotorerna hörs något mer än längre fram i kabinen. Brukar man däremot springa på toaletten ofta är det bra att sitta längre bak, där det vanligtvis finns två toaletter. Fönsterplats, mittplats eller gångplats beror på hur man är som person. Tycker man om att resa på sig, ta en bensträckare, hämta saker i handbagaget och så vidare bör man välja gångplats.

– Under långdistansflygningar passerar man ofta flera tidszoner, vilket gör att en del resenärer föredrar att sova på flyget för att komma in i rätt dygnsrytm. Då kan det vara ganska störande att behöva resa sig för att släppa förbi stolsgrannen för femte gången. Motsatt bör de som vill sova välja fönsterplats så att andra resenärer inte ska behöva känna sig obekväma varje gång de måste resa på sig och väcka den som sover, säger Maria Gertell.

Önskar man mer benutrymme är det smart att välja sätena vid nödutgångarna. Sätena framför en nödutgång bör däremot undvikas om man önskar extra benutrymme. På den främre nödutgångsraden går det oftast inte att fälla ned stolsryggen för att underlätta eventuell evakuering. Välj i stället raden precis bakom. Om det är viktigt med utsikt ska man givetvis välja fönsterplats, men se till att undvika raderna i mitten som sträcker sig över vingarna.

– Många barn vill ha fönsterplats för att de tycker om att titta ut genom fönstret vid start och landning. Men om de får en fönsterplats och inte kan se mer än en stor och vit flygplansvinge omvandlas flygupplevelsen lätt till ett antiklimax, säger Maria Gertell.

Fem tips för bättre komfort på flyget

1. Checka in online i god tid om den möjligheten finns, då kan du välja säte före alla som checkar in på flygplatsen och får således ”förtur” på de bästa platserna.

2. Välj fönsterplats om du vill sova ostört. Observera dock att fönsterplatser har något mindre benutrymme på grund av kabinens rundning.

3. Undvik sätena nära toaletterna. Det är ofta köer till dessa, vilket kan orsaka spring och stoj.

4. Är man väldigt flygrädd bör man välja ett säte långt bak. Studier visar att man sätena i bakre delen av kabinen är säkrare än de främre raderna vid en eventuell olycka.

5. Är du osäker på vilken flygplanstyp du reser med, hur du väljer säte eller om det ens går att välja säte hos det aktuella flygbolaget, be din resebyrå om hjälp.

Källa: Ticket


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…