Annons


Här är hudcancersorterna du inte visste fanns – se bilderna

Det talas mycket om malignt melanom, men det finns också andra typer av hudcancer som kan vara bra att ha koll på. Här listar vi tre hudcancerformer som är vanliga i Sverige.


Antalet fall av hudcancer har ökat på senare år och är nu bland den vanligaste cancerformen i landet. Malignt melanom pratas det allra mest om – basalcellscancer och skivepitelcancer hör man inte talas om lika ofta. Här kommer en liten genomgång av dessa tre.

3 olika sorters hudcancer

Skivepitelcancer

Drygt 7 000 personer drabbades 2015 och skivepitelcancer är den hudcancerform som ökar mest. Den är vanligare bland män än kvinnor.

Annons

Så här ser den ut: Handryggen, ansiktet, ytterörat och kal hässja är vanliga områden där den dyker upp – alltså delar som utsätts för mycket sol. Den kan se ut som en fjällande fläck eller rodnad. Växer den från överhudens mellanskikt ner till läderhuden ändrar den utseende och blir till en rodnad knuta. Den kan ha hårda fjäll på ytan eller vara sårig. Såret är mycket svårläkt.
Prognos: 95 procent av alla drabbade kan botas. Sker en spridning så opererar man igen.

Skivepitelcancer.

Basalcellscancer

Den växer väldigt långsamt och har oerhört svårt att bilda dottertumörer. 40 000 fall upptäcks varje år. Cancertypen registreras i cancerregistret men inkluderas inte i den ”vanliga” cancerstatistiken.

Så ser den ut: En glänsande knuta som innehåller små, slingrande blodkärl – men utseendet kan variera. Den kan också likna eksem med en röd, lite skrovlig och ibland fjällande yta, eller uppträda som ett sår vilket inte läker eller återkommer titt som tätt. Vanligast är att basalcellscancer bildas i ansiktet, men i vissa fall utvecklas den på bålen.
Prognos: Den här typen av cancer utvecklas nästan aldrig till metastaser. Därför kan i princip alla drabbade botas.

Basalcellscancer.

Malignt melanom

En av de vanligaste cancersorterna i Sverige. Den förekommer i alla åldrar men väldigt sällan hos barn. 2015 drabbades 3 951 personer.

Så här ser den ut: Ett första symptom är vanligen att ett födelsemärke ändrar form, färg eller börjar klia. Kvinnor får den oftast på benen och män på bålen, men den kan dyka upp var som helst.
Prognos: Ofta upptäcks den i ett tidigt skede vilket gör att mellan 80-85 procent botas. Av hudcancersorterna är det framför allt malignt melanom som kan utvecklas till metastaser.

Malignt melanom.

Orsaker till hudcancer:

– Födelsemärken.
– Fototerapi, strålbehandling, brännskador.
– Ärftliga faktorer.
– Solning i solarium.
– Solens ultravioletta strålning.

Läs också: Så vet du om ditt födelsemärke är farligt!

Text: Cecilia Edström
Källa: Vårdguiden, Cancerfonden.

Foto: Vårdguiden, Dagens medicin, IBL.
Artikeln publicerades först på MåBra.


(49)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…