Annons
Annons


Här är jul- och nyårstopparna SVT och TV4!


Freddie Frinton är betjänten och May Warden spelar grevinnan. Foto: SVT

Freddie Frinton är betjänten och May Warden spelar grevinnan. Foto: SVT

Julen närmar sig och SVT och TV 4 bjuder på mängder av program för alla smaker. Bland höjdpunkterna: Stjärnorna på slottet, en Astrid Lindgren dokumentär och Lunds humorfestival!

Annons

Musikutbudet i SVT är stort och brett med bland andra Laleh och Christer Sjögren. Och så blir det julstök med Lasse Kronér.

Fullmatade helger
Helgerna är också fullmatade med traditioner. Karl Bertil Jonssons jul, Kalle Anka och hans vänner, Grevinnan och betjänten, Tolvslaget på Skansen, Nyårskonsert från Wien och Året med kungafamiljen. Bland mycket annat.

Här följer ett urval:

Diggiloo och kortfilmspecial
Se sommarens härliga konsert där Sveriges artistelit står på scen. Även skrattmusklerna får sitt när komikern Per Andersson spexar loss!(19 december TV4)

Kortfilm med Kakan på årets kortaste dag 21 december är årets kortaste dag. Då visar SVT svensk kort – film nästan oavbrutet under tre timmar. Filmer som länkas samman av ett filmmagasin under Kakan Hermanssons ledning. Gäster är bland andra Roy Andersson och Ruben Östlund. En uppesittarkväll med ett av julens generösaste filmutbud i kortfilmsgenren. SVT2 söndag 21 december, 21.30

Bonde söker fru – vad hände sen? Här får vi se hur det har gått för våra bönder i deras sökande efter den stora kärleken. (22 dec TV4)

Lasse Kronér.

Lasse Kronér.

Julstök och uppesittarkvällar
Lasse Kronér reser, under två program (14 och 21 december), runt i Sverige för att ta reda på hur vi svenskar förbereder oss inför jul. Av de personer han träffar får han julpynt och med varje möte och julpynt följer en historia och tankar kring årets kanske mest heliga högtid. Dan före dan, den 23 december återvänder Lasse till Göteborg, och bjuder på en över tre timmar lång direktsänd uppesittarkväll i SVT. Med gäster i studion blir det ett program fyllt av musik, underhållning, matlagning, pyssel och fin julstämning.

Bingolottos uppesittarkväll: Ingvar Oldsberg med rimsugna gäster håller i en härlig uppesittarkväll med bingo och underhållning fram till midnatt. (23 december, TV4)

Christer Sjögren sjunger Frank Sinatra
Christer Sjögren inleder julaftonshelgen i SVT med sin julkonsert, kallad Sinatra Christmas. Föreställningen är inspelad i Berwaldhallen i Stockholm den 4 december. På scenen finns, förutom Christer Sjögren, också trombonisten Gunhild Carling och den unge croonern Andreas Weise (SVT 23 december).

Kalle & Karl Bertil Jonsson
Kalle Anka och hans vänner hälsar god jul Det är åter dags för Kalle Anka och hans vänner att önska tittarna en riktigt god jul. Som vanligt blir det inslag från Tomtens verkstad, Kalle i djungeln, Snövit och de sju dvär – garna, Ferdinand och Musse Pigg med vänner på camping. Förutom alla de gamla bekanta filmerna blir det som alltid två nyheter. SVT, Julafton.

Årets julvärd: Anna Brolin håller tittarna sällskap och guidar dem genom TV4:s julafton tillsammans med gäster och musiker som hälsar på henne i julstudion. (Julafton TV4)

Julkonsert från Örebro
O, helga natt: Gry Forssell leder i år den traditionsenliga och stämningsfulla julkonserten från Stortorget i Örebro som gästas av Carola, Peter Jöback, Sean Banan och Åsa Fång. (Julafton TV4)

Tomten är far till alla barnen: Den här svarta komedin – om en julafton som spårar ur rejält – är en riktig TV4 julklassiker! I rollistan syns Peter Haber, Katarina Ewerlöf, Anders Ekborg och Dan Ekborg. (Julafton TV4)

Min sanning: Tsunamiöverlevare
Till programmet ”Min sanning” kommer Malin Sävstam Ahlstrand, som förlorade sin man och sina två yngsta barn när deras semesterparadis i thailändska Khao Lak slogs i spillror av flodvågen. I dag, tio år senare, berättar hon för programledare Anna Hedenmo om hur hon återfann lusten till livet, förmå – gan att känna kärlek och om insikten att det går att leva ett rikt liv, trots att sorgen alltid finns där. SVT2 tisdag 23 december, 20.00

Överlevarna – det tionde året Dokumentär i två delar av Folke Rydén. Fyra svenska familjer, sammanlagt nitton personer, firade jul på paradisstranden i Khao Lak 2004. Klockan 10.45 på annandagen var endast tre vuxna och två barn kvar i livet. Hur är det möjligt att leva vida – re – när allt som är värt att leva för är borta? Det överraskande svaret får vi tio år senare – i en gripande berättelse om djup vänskap, kärlek och det goda i livet (SVT)

Återträff
Så mycket bättre – återträffen: Amanda Jenssen, Ola Salo, Carola, Orup, Kajsa Grytt, Familjen och Love Antell träffas igen för att umgås, minnas, prata om – och lyssna på – årets höjdpunkter. (25 dec, TV4)

Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren.

Astrid
Astrid Hon blev Astrid med ett helt land och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. I dokumentären visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer. Dokumentären, i tre delar, är gjord av Kristina Lindström. SVT1 torsdag 25 december, 20.00: Sorgfågel, SVT1 söndag 28 december, 20.00: Starkast i världen och SVT1 torsdag 1 januari, 20.00: Allas mor.

Björn Skifs-special: Björn blickar tillbaka på de senaste årens höjdpunkter i karriären. (26 och 28 december, TV4)

Slottsstjärnor
Stjärnorna på slottet Rikard Wolff, Helena Bergström, Örjan Ramberg, Özz Nûjen och Harriet Andersson. Det är årets stjärnor som checkar in på Bjärsjölagårds slott i Skåne. Under en vecka kommer de att leva tillsammans på slottet och varje deltagare är som vanligt värd för en dag som fylls med aktiviteter och samtal. SVT1, 27 december.

Årets upplaga av stjärnorna på slottet.

Årets upplaga av stjärnorna på slottet.

Skoj i Lund
Lunds humorfestival: Möt Sveriges humorelit på Lunds humorfestival. Medverkar gör bland annat, Björn Gustafsson, Petra Mede, Kristoffer Apppelquist och Sissela Kyle och många fler kända komiker. (30 december, TV4)

Nyår med Bingolotto och Grevinnan
Bingolottos nyårskväll: Ingvar Oldsberg bjuder på en sprakande, festlig och vinstspäckad bingokväll, direkt från Göteborg. (Nyårsafton TV4)

Grevinnan och betjänten ”Grevinnan och betjänten” – originaltitel är ”Dinner for One” – är en sketch skriven av den brittiske författaren Lauri Wylie på 1920-talet. Ursprungligen spelades den in av tysk tv, men det är den schweiziska versionen som SVT visar och som visas i ett an – tal europeiska tv-kanaler, bland andra Finland, Estland, Danmark, Sydafrika och Luxembourg. SVT har sänt sketchen på nyårsafton sedan 1976, med undantag för 2004 då programmet ställdes in på grund av tsunamin. (Nyårsafton, SVT1 kl 19.45.)

Karameller och musikspecial
Agnetas nyårskarameller: Agneta Sjödin bjuder in ett stort gäng omtyckta programledarprofiler och visar roliga och knasiga klipp och bloopers från året som gått. (Nyårsdagen, TV4)

Musik special: Jag är inte beredd att dö än. Laleh, en av Sveriges största kvinnliga artister, berättar öppen – hjärtigt om livet och döden, om musiken och karriären. Filmen innehåller specialskriven musik och intima musikaliska scener med Laleh som du aldrig sett henne förut (SVT 3 januari).

Skapande romarkvinnor
Romarrikets härskarinnor En serie om de kvinnor som var med och skapade, ledde och formade det romerska riket. Deras påverkan på utvecklingen var stor vilket sällan beskrivs i historieböckerna. Kunskapskanalen lördag 3 januari, 21.00 (1:3

Trettonhelgen
Året var 1965. Det har gått 50 år sen… Kriget i Vietnam trappas upp, Rolling Stones kommer till Sverige och mellanölet börjar säljas. Kravaller mellan polis och mods på Hötorget. Hasse och Tages ”Att angöra en brygga” har premiär och Hep Stars parkerar sig på tio-i-topp med ”Cadillac”. Det och mycket annat i en dokumentär av Jonas Fohlin, Olle Häger och Kjell Tunegård SVT1 måndag 5 januari, 20.00

Mitt enda liv: Jonas Gardell. Jonas Gardells publik- och kritikersuccé Mitt enda liv är en hejdundrande hyllning till livet. En personlig, påkostad och omtumlande helkväll från Maximteatern i Stockholm med Jonas Gardell tillsammans med sångare, dansare, kör och musiker i SVT 6 januari.

Kungafamiljen
Året med kungafamiljen 2014 är ett år med en ny baby, ett dop och en förlovning i den svenska kungafamiljen. Producenten Sara Bull möter hela kungafamiljen på Solliden och pratar bland annat om föräld – raskap, möten med svärföräldrar, men låter också tittarna följa med på officiella resor till Afrika, Island, USA och Nederländerna. SVT1 tisdag 6 januari, 20.00.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…