Annons
Annons


Här är svenskarnas bästa rymdfilmer

Under flera år har filmvärlden haft en släng av rymdfeber. Den senaste rymdsuccén är Interstellar. De bästa rymdfilmerna är enligt svenskarna dock Star Wars och Alien. Det visar en ny undersökning.


interstellar

För fjärde året i rad har SF Anytime låtit genomföra undersökningen Svenskarnas Filmvanor.

SF Anytime frågade vilken rymdfilm, det vill säga science fiction som utspelar sig helt eller delvis i rymden, som de tycker är absolut bäst. Resultatet visar att äldre science fiction fortfarande har en plats i svenskarnas hjärta.

Annons

Med 23 procent av rösterna landar George Lucas filmer om Jediriddare, wookiees och Rymdimperiet på en ohotad förstaplats över svenskarnas favoritrymdfilmer. Även andraplatsen på listan, med 9 procent av rösterna, går till en serie filmer som har några år på nacken – Ridley Scotts hårresande Alien.

Först på fjärde plats hamnar en film från 2000-talet, Disneyfilmen Wall-E, om städroboten som följer sin kärlek ut i rymden och där möter det som återstår av människosläktet. Denna animerade film är dock betydligt mer populär bland yngre personer, 22 procent av dem under 35 år uppger att Wall-E är den bästa rymdfilmen. Motsvarande siffra bland dem mellan 45 och 65 år är endast 1 procent.

Svenskarnas bästa rymdfilmer – topp 5

1. Star Wars 23 %
2. Alien 9 %
3. Armageddon 6 %
4. Wall-E 5 %
5. Apollo 13 4 %

Undersökningen är genomförd under mars 2015 av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av SF Anytime. Antalet svarande är 1012 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…