Annons
Annons


Här är Sveriges bästa och sämsta dricksare


betala notan

 

En stockholmskvinna i 30-årsåldern med en årsinkomst över medel. Där har vi den typiske svensken som dricksar allra oftast enligt en ny undersökning.  Ålder, inkomst och var i landet personen i fråga bor är några av de saker som även gör det tydligt vilka som är snålast när det kommer till dricks.

Annons

Det blir allt vanligare att restaurangbesökare väljer att dricksa, men taxichaufförer kan inte förvänta sig den typen av uppskattning lika ofta. Enligt de nya siffrorna dricksar 71 procent av svenskarna när de är på restaurang jämfört med förra året då endast 63,7 procent av de tillfrågade gav samma svar. När det kommer till taxiresor är svensken däremot inte lika givmild. Där säger sig endast en tredjedel ge dricks, vilket är ungefär samma siffra som förra året.

Gilla Allas.se på Facebook

Självklart spelar inkomst och ålder in när det kommer till hur mycket extra man betalar för den service man får. Av de hushåll som tjänar mindre än 250 000 kronor om året svarar lite över hälften (57,4 procent) att de brukar dricksa på restaurang, medan det i hushåll med en årsinkomst på över 750 000 har visat sig vara 86,6 procent som gör det. När det kommer till ålder är dricksande på restaurang vanligast i åldersspannet 30-39 där 76,4 procent svarar att de gör det regelbundet. Pensionärerna är mest sparsamma där med en motsvarande siffra på 66,7 procent, men intressant nog är det samtidigt den åldersgruppen som är allra bäst på att ge lite extra när det kommer till taxiresor (39,9 procent).

Om man väljer att ge dricks eller inte varierar även beroende på var i landet man bor. Undersökningen visar att stockholmarna är de mest frekventa dricksarna där 82,1 procent svarar att de brukar dricksa på restaurang. Frågar man däremot norrlänningarna eller de som bor i norra Mellansverige blir siffrorna helt annorlunda med 54,5 respektive 59,3 procent ja-sägare. Enligt undersökningen går det även att se en skillnad mellan könen. Här visar resultatet att kvinnor dricksar oftare än män där siffrorna är 73,7 respektive 68,3 procent.

När det kommer till hur man dricksar så finns det olika tillvägagångssätt. Det vanligaste är fortfarande att ge chauffören eller servitrisen lite extrapengar i kontantform som 39,6 procent av de tillfrågade säger sig göra. Därefter kommer att lägga extra på notan som 26,6 procent gör.

Undersökningen utfördes av iNFACT  på uppdrag av som betallösningsleverantören Verifone. 1028 personer har deltagit i automatiska telefonintervjuer.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…