Annons
Annons


Här är vinnarna av Eurovision School Contest!


Med sin idé om att skapa en gigantisk miljöbåt som dammsuger och rensar världshaven från olja och föroreningar, så vann klass 4-6 på Skrylleängsskolan från Dalby årets Eurovision School Contest. Andra och tredje pris gick till skolklasser från Danmark.

5 500 skånska och danska skolelever fyllde B&W Hallarna i Köpenhamn i dag när vinnarna av Eurovision School Contest 2014 utsågs. På plats vid prisutdelningen fanns Sveriges Televisions schlagergeneral Christer Björkman, och fjolårets vinnare Emelie de Forest som uppträdde inför en jublande skolpublik.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Efter att juryn gått igenom bidragens budskap, kreativitet, utförande och originalitet, så tog Skrylleängskolans bidrag hem vinsten med följande motivering:

Vinsten av Eurovision School Contest 2014 går till eleverna på Skrylleängskolan i Dalby med deras bidrag – Miljöbåten. Miljöbåten är en gigantisk dammsugare som rensar världens hav från olja och föroreningar genom att suga upp föroreningarna och när de bränns upp omsätts de till bränsle för Miljöbåten. Klassen har bidragit med en kreativ, originell och uppfinningsrik idé för ett förbisett område, genom att tänka på jordens hav. Våra hav som oftast uppfattas som något som skiljer våra länder åt, kan skapa ett grönare Europa, om vi möts på haven och samarbetar.”

Andraplatsen gick till bidraget ”Klimapyramide” från klass 6 på Frederik Barfods Skola med motiveringen: ”Bidraget visar hur man kan få ett grönare Europa genom att prioritera annorlunda i sina transportvanor och välja cykeln främst. Klassen har på ett uppfinningsrikt sätt skapat en universal bild, som ger mening för alla oavsett vilket språk man talar – en pyramid som visar vad vi ska prioritera mest och vad vi ska prioritera minst. Med utgångspunkt i jordens sundhet har klassen skapat ett start budskap på ett enkelt och kreativt sätt.”

På tredje plats hamnade bidraget ”Vi leger strøm” från klass X3 på Sydbyskolen i Næstved med motiveringen: ”Ett lekfullt och originellt budskap. Eleverna har var för sig tecknat olika aktiviteter som man kan utvinna energi och ström ifrån. På detta sätt visar klass X3 hur vägen till ett grönare Europa kan skapas genom lek och rörelse och inte allt handlar om att spara och skruva ner. Ett grönare Euorpa startar med dig själv – med din kropp – och din egen energi.”

– I samband med Eurovision kommer riktigt många blickar vara riktade mot Köpenhamn. Därför är detta en enastående möjlighet till att engagera barn och unga i hur vi alla kan bidra till en grönare och mer hållbar framtid. Det har varit riktigt många bra bidrag och jag gläds över att så många klasser har deltagit, säger EU:s Klimatkommissionär Connie Hedegaard från Danmark.

Fakta om Eurovision School Contest 2014

Eurovision School Contest har under våren engagerat 7 691 skånska och danska elever från 355 klasser i årskurserna 4-6. Tävlingen hölls för första gången i fjol i samband med att Eurovision Song Contest hölls i Malmö.

Årets jury bestod av:

Connie Hedegaard- EU:s Klimatkommission
Pernille Gaardbo- Executive Producer Eurovision Song Contest 2014
Liselotte Lyngsø – Framtidsforskare och partner i Future Navigator
Katarina Pelin – Kommunchef Båstad
Oscar Zia- Artist
Ida Borg Hansen- Elev årskurs 8, Randersgade skole
Bastian Anvelid Uller- Elev första ring, Malmö Nya


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…