Annons
Annons


Har din hund eller katt också fått semestermage?

Dålig mage är inget kul, vare sig man är en människa, hund eller katt! Lika viktigt som det är för oss människor att ha en väl fungerande mage med bra tarmflora och goda bakterier, är det lika viktigt att din hund och katt har det!


sjuk hund och katt

God hälsa börjar med magen

Det är där kroppen utvinner näring och energi ur födan. Miljön i mage och tarm är mycket känslig och hamnar lätt i obalans- och om magen inte fungerar som den ska gör resten av kroppen inte det heller.

Annons

Viktiga tecken att hålla utkik efter hos din hund och katt

När du hör att din hund eller katt låter som om den ska kräkas kan du undvika olyckshändelser på mattan genom att snabbt hjälpa den till en plats som är lättare att torka ren. En hund eller en katt som gnäller vid dörren eller krafsar på dörren kan vara lös i magen och har då inte samma kontroll över tarmen som den brukar. En del hundar och katter kan verka rastlösa, traska runt och till med försöka gräva hål om de har ont i magen. De kan även rulla ihop sig och se eländiga ut. Andra tecken som du bör vara uppmärksam på är viktnedgång, aptitförändringar, gasbildning, bubblande mage eller ansträngning vid avföring.

Vilka är orsakerna?

Oftast orsakas magbesvär av att din hund eller katt ätit för mycket, fått i sig skämd mat, ätit något som orsakat en allergisk reaktion eller ätit för fort. Med litet hjälp kan de flesta hundar och katter bli av med sina besvär ganska snabbt. Se till att fråga veterinären om råd på ett tidigt stadium. Vissa hundar och katter kan dock ha mer långvariga besvär som aldrig riktigt verkar försvinna, eller ha besvär som blossar upp då och då. Om magbesvären är mer långvariga behöver du oftast gå till en veterinär som gör olika tester för att fastställa orsaken. För dagbok över hundens eller kattens problem, vilka symtom den visar och vad den åt dagarna innan den blev dålig, det hjälper veterinären att ställa diagnos.

Våra bästa tips

  • Låt inte din hund eller katt ha tillgång till mat om den lider av kräkningar eller diarré och ge den bara små klunkar med vatten under första dygnet.
  • Kontakta din veterinär om hunden eller katten verkar sjuk, fortsätter att kräkas eller har blod i kräkningarna eller diarrén.
  • Om kräkningarna och diarrén upphör efter ett dygn kan du fråga veterinären om du kan ge små mängder av ett mycket lättsmält foder, tex Hill’s Prescription Diet i/d som finns att köpa hos veterinären och som ofta rekommenderas för hundar och katter.
  • Be alltid veterinären om råd om du är orolig för din hund eller katts hälsa!
 
 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…