Annons
Annons


Har du använt deodorant på fel sätt i hela ditt liv?

De flesta av oss använder deodorant helt fel. Det hävdar en norsk hudläkare som reder ut de vanligaste misstagen – och förklarar hur vi ska göra i stället.


Kvinna stryker på deodorant.

Vi är nog många som begår de vanligaste misstagen med deon.

Den norska hudläkaren och forskaren Brita S. Pukstad är expert på deodoranter. För bästa effekt är det viktigt att använda deon korrekt, något som hon menar att få av oss faktiskt gör.

Annons

Läs också: Test av deo under 50 kr – vilken är bäst?

Här är 5 vanliga fel vi gör när vi använder deodorant:

1. Vi stryker deodorant på morgonen
Det är på kvällen du bör ta en dusch eller tvätta armhålorna och sedan applicera en deodorant. Då hinner produkten jobba under natten och stoppa svettningarna innan de sätter i gång. Nästa dag kan du i stället tvätta bort överskottet, så att det inte sitter kvar och irriterar huden.

2. Vi applicerar deodorant utan att tvätta oss
Deodoranter kan inte verka effektivt på smutsig hud. Deon ska appliceras efter en dusch eller efter att du åtminstone tvättat av armhålorna. Men du måste också se till att huden är helt torr, den får inte vara fuktig från duschen.

3. Vi tar deodorant direkt efter att vi rakat oss
Deodorant ska inte användas på skadad eller irriterad hud. Är du helt nyrakad under armarna eller har hudutslag bör du vänta en stund med att rolla eller spraya dig i armhålorna.

4. Vi köper deodorant utan antiperspirant
En deodorant utan antiperspirant får oss inte att svettas mindre, utan döljer bara lukten med stark parfym samtidigt som den dödar bakterier med alkohol. Finns det däremot antiperspirant i produkten innebär det att den innehåller aluminiumsalt och förebygger svettning genom att täppa till svettkörtlar. Den stoppar då själva svettproduktionen.

5. Vi använder deodorant varje dag
Du behöver inte använda produkten varje dag. När du köper en ny kan du till en början applicera produkten dagligen, men trappa sedan ner till att använda den enbart två, tre gånger i veckan. Effekten sitter nämligen i över tid.

Läs också: 7 sätt att använda honung som kroppsvård!

Från: MåBra av Malin Karlberg
Källa: Forskning.no

LÄS OCKSÅ


(75)
(0)


Annons

  • JennyMinerva

    Man ska INTE använda deodorant med aluminium, det är farligt för hälsan!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…