Annons
Annons


Har du koll på bilnyckeln?

Bilnycklar är ett hett byte för tjuvar. I 7 av 10 bilstölder används bilens egen nyckel för att ta sig in. Genom att hålla koll på nyckeln elimineras den största risken för att bilen stjäls.


Nyckel biltjuvar

Din bilnyckel är hett eftertraktad av tjuvar så tänk på hur och var du förvarar den. Foto: Shutterstock

Dagens avancerade låsteknik har gjort det svårare att bryta sig in och starta bilar – det gör nycklar till ett begärligt byte för tjuvar. Förra året stals 8 900 bilar i Sverige. I fler än sju av tio av dessa fall har bilens egen nyckel använts, visar siffror från Larmtjänst.

Annons

– Alla nya bilar utrustas idag med elektroniska låssystem. Det gör att tillgång till nyckeln i de allra flesta fall är en förutsättning för att kunna stjäla en bil, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Gilla Allas.se på Facebook

Oftast stjäls bilnyckeln i samband med inbrott.

– Det är tyvärr vanligt att folk förvarar bilnycklarna på de mest uppenbara ställena. Man tänker inte på att det är ett värdeföremål, säger Dan Falconer.

 Kostsamt koda om bilen

En förlorad bilnyckel innebär att nyckeln behöver avkodas och bilens låssystem måste omprogrammeras. Och det är dyrt.

– Agera snabbt om du blir av med bilnyckeln. Den måste snabbt avkodas. Dessutom behöver bilens låssystem programmeras om av en märkesverkstad. Beroende på bilmärke och modell kostar det omkring 5 000 kronor, säger Dan Falconer.

 Minst halvförsäkring

För att få ersättning för skador när någon gjort inbrott och stulit bilen eller bildelar måste bilen vara minst halvförsäkrad.

Om man hanterat bilnyckeln vårdslöst kan man få betala en extra självrisk på tio procent av bilens värde.

 Fler nycklar till begagnad bil

Det vanligaste är att det hör minst två nycklar till en bil, så den som köper en begagnad bil gör klokt i att ta reda på hur många nycklar som hör till bilen.

– Kolla med en märkesverkstad om det finns fler nycklar som passar till bilen än de du har. Se till att de avkodas i så fall. Det gäller särskilt om du har köpt en dyrare begagnad bil, säger Dan Falconer.

Tänk på att aldrig lämna ifrån dig bilnyckeln till obekanta. Då räknas det inte som stöld om hen kör iväg med bilen.

  • Om en bilnyckel försvinner – kör omgående bilen till en märkesverkstad och spärra det elektroniska låssystemet så att den stulna nyckeln inte längre kan användas.
  • Anmäl stulna nycklar till polisen. Kolla också hos hittegodsavdelningen.

Kolla din bils stöldskydd. På försäkringsbranschens NVSA-tester kan du enkelt bedöma olika bilmodellers säkerhet vad gäller stöld och inbrott.


(8)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…