Annons
Annons


Har Sverige fått världens bästa skitskola?


Världens bästa skitskola

I URs nya serie undersöker Natanael Derwinger den svenska skolan. Foto: Johan Bergmark

Varför är den svenska skolan världens bästa för vissa, men världens sämsta för andra? Den frågade sig Natanael Derwinger. Nu visas svaren i Sveriges Television.

Svensk skola har de senaste åren genomgått stora förändringar. Samtidigt halkar svenska elever efter i internationella jämförelser. I dag går nästan en fjärdedel av alla elever ut grundskolan utan godkända betyg. I UR:s nya serie Världens Bästa Skitskola undersöker programledaren Natanael Derwinger vad de senaste årens skolreformer inneburit för samhället.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Orättvis skola
– Jag har granskat skolan i flera år, men det är inte förrän nu jag har förstått hur orättvis den nya svenska skolan är, säger Natanael Derwinger, programledare för UR:s nya programserie Världens Bästa Skitskola.

Under ett års tid har han rest runt till olika skolor över hela landet och gjort flera oroväckande iakttagelser.

– Den svenska skolan har blivit ett lotteri där elever kan bli vinnare eller förlorare, beroende på var de hamnar. Barn döms ut bara för att de haft otur och hamnat i en dålig skola, är födda på fel plats, i fel kommun eller har fel föräldrar.

Barnmisshandel
En av de skolor som fått besök är Rosengårdsskolan i Malmö. Den är, sett till elevernas resultat, Sveriges sämsta skola.

– Jag tycker att det är avancerad barnmisshandel, säger Bodil Torstensson, lärare på Rosengårdsskolan. Hon är frustrerad över att det saknas resurser för att kunna erbjuda barnen den utbildning de enligt lag har rätt till.

Slöseri med drömmar
Att så många skolor misslyckas med sitt uppdrag är något Skolinspektionen ser allvarligt på.

– Jag tycker det här är ett förfärligt slöseri. Det här är ju barn som har förhoppningar och ett intresse av skolan och verkligen har drömmar som alla andra barn har, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

Goda exempel
Men Världens Bästa Skitskola har även hittat drömskolorna som verkligen har lyckats, både i och utanför Sverige. Natanael besöker till exempel Shanghai i Kina där världens bästa skola ligger. Vad gör de som är så bra, som vi i Sverige har missat?

Dokumentären Världens bästa skitskola är i fyra avsnitt. Efter varje program i SVT leder Natanael Derwinger ett efterföljande samtal i Kunskapskanalen om vart skolan är på väg. Gäster i studion är skolexperter, opinionsbildare och debattörer.

Premiär: Världens Bästa Skitskola: Torsdag 1 december, kl. 20.00. SVT2

Svenska skolan i siffror:
* Nästan var fjärde elev går ut årskurs nio utan godkända betyg (Källa: Skolverket)
* Drygt 13 000 elever (13 476 elever vt 2010) är inte behöriga att söka till gymnasiet (Källa: Skolverket)
* Var fjärde 20-åring saknar slutbetyg från gymnasieskolan (Källa: Skolverket)
* Var fjärde pojke har svårt att läsa (Källa: PISA 2009)
* I jämförelse med andra länder har Sverige trillat ner från plats 3 till plats 19 i läsförståelse sedan 1991. (Källa: PISA 2009)

Avsnittsinfo:
Torsdag 1 december kl. 20.00 i SVT2: Lotteriet
Hur kunde den svenska skolan bli både bäst och sämst? Vi möter vinnarna och förlorarna.

Torsdag 8 december kl. 20.00 i SVT2: Vinstmaskinerna
Går det att plocka ut flera miljoner som vinst ur skolan utan att det drabbar eleverna? Vi undersöker den nya skolmarknaden.

Torsdag 15 december kl. 20.00 i SVT2: Experimentverkstaden
Samtidigt som den svenska skolan förändrats har elevernas kunskaper sjunkit. Är vi rökta på den globala arbetsmarknaden?

Torsdag 22 december kl. 20.00 i SVT2: Dropouts
Om avhopparna, skolans största misslyckande. Vad händer med alla elever som inte klarar skolan?


(3)
(0)


Annons

  • Lärare

    Ett riktigt skitprogram!
    Hur kan man ”mäta” elevernas resultat m h a betygen och sedan använda resultaten till att tala om ifall en skola är lyckad eller inte. Betygen säger mycket lite om elevernas kunskaper då kraven varierar oerhört mellan olika lärare oavsett vad som står i kursplanerna. Varför inte använda resultaten på de nationella? Detta är inte heller det någon ”sanning” men betydligt bättre än det mycket sämre alternativet, BETYG. Kul att man gjorde ett reportage från Nossebro där det visat sig att lärarna där har satt betydligt högre betyg än vad eleverna presterade på de nationella proven…
    Det är alltid bra att diskutera skolfrågor men det här programmet gav tyvärr inga som helst svar på frågan varför svensk skola har tappat som den har gjort i flera internationella jämförelser.
    / Lärare i svensk grunskola senaste 15 åren.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…