Annons


Här tar de anhöriga ett sista farväl av Janne ”Loffe” Carlsson

Den folkkäre skådespelaren och musikern Janne "Loffe" Carlsson gick bort den 31 augusti, 80 år gammal. På måndagen fördes han till den sista vilan i Katarina kyrka i Stockholm. "Det känns otroligt tomt och ledsamt. Det är sorgligt och jobbigt. Ett sista farväl är också ett sista farväl", säger sambon Gurianne Sandvén till Expressen utanför kyrkan.


Nyheten om Janne ”Loffe” Carlssons död den 31 augusti väckte sorg och bestörtning runt om i Sverige. Janne hann bli ”Loffe” med hela svenska folket och hyllas för den humor och värme han förmedlat på scen, på film och i TV-rutan. Janne var dessutom en av de duktigaste trummisarna i landet under en vital del av rockhistorien.

Annons

Janne ”Loffe” Carlsson dog i cancer. Bild: Lizzie Larsson/IBL Bildbyrå

Sambon Gurianne Sandvén berättade då att kondoleanser strömmat in från när och fjärran efter att familjen gått ut med dödsbeskedet.

– Vi har ju förstått hur älskad han var. Det såg man inte minst när han hyllades på 80-årsdagen tidigare i år och hur många kärleksfulla hälsningar han fick då.

”Tomt och ledsamt”

På måndagen fördes Janne ”Loffe” Carlsson till den sista vilan i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Begravningsceremonin började klockan tre på eftermiddagen och på plats fanns naturligtvis sambon Gurianne Sandvén tillsammans med sin son Markus Ekberg.

– Det känns otroligt tomt och ledsamt. Det är sorgligt och jobbigt. Ett sista farväl är också ett sista farväl, säger säger hon till Expressen.

Janne ”Loffe” Carlssons sambo Gurianne Sandvén med sonen Markus Ekberg. Bild: Patrik C Österberg/IBL Bildbyrå

Tidningen rapporterar att gästerna sjöng psalmen ”Bred dina vida vingar” och låten ”Är du glad ska du sjunga” under begravningsakten. Dessutom framfördes ”Early autumn”, ”My one and only love” och ”What a wonderful world”. Också artisten Doris låt ”Did you give the world some love today baby”, där Janne ”Loffe” Carlsson spelade trummor under inspelningen, framfördes.

 

Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Bild: Patrik C Österberg/IBL Bildbyrå

Gurianne Sandvén berättar för tidningen att Janne ”Loffe” Carlsson varit med och planerat sin begravning.

– Han har önskat en del musik. Han hade många önskemål, men vi kunde inte ta med allt eftersom begravningen inte får bli för lång med tanke på att vi ska på en jordfästning sedan, säger hon till tidningen.

Skådespelaren Johan Hedenberg. Bild: Patrik C Österberg/IBL BIldbyrå

Många vänner och kollegor kom också till Katarina kyrka på måndagseftermiddagen för att ta ett sista farväl. Bland gästerna syntes bland annat artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson, skådespelarna Bert-Åke Varg, Per Ragnar och Johan Hedenberg samt musikern Christian ”Kicken” Lundqvist.

Christian ”Kicken” Lundqvist kom till begravningen med flickvännen Anna Olausson. Bild: Patrik C Österberg/IBL Bildbyrå

Under ceremonin hyllades Janne ”Loffe” Carlsson av prästen Olle Carlsson.

– Janne var en unik person. Han såg alla människor, hälsade och pratade med alla han mötte och lämnade dem med ett stort leende på läpparna. Den livsinställning genomsyrade allt han gjorde. Han hade med hela sin person i allt han gjorde, sa han enligt Aftonbladet.

”Inte rädd för döden”

Han vände sig direkt till familjen och de anhöriga.

– Janne var inte rädd för döden, han hade bara inte tid att dö. Han planerade att åka till Spanien, spela golf med vänner. När Janne dog var hela familjen samlad. Ni såg hans sista andetaget. Hur han i djupaste frid gled ut i universum.

Janne ”Loffe” Carlsson har varit ett erkänt namn i underhållningsbranschen sedan 1950-talet. Han har haft mängder av filmroller i bland annat ”Repmånaden” och ”Göta kanal”. Efter miniserien ”Någonstans i Sverige” blev han Loffe med hela Sverige, och under årens lopp har han dessutom spelat i olika teateruppsättningar, revyer och musikaler. Under sin långa karriär hann han också med att vara programledare i tv och musiker. Bland annat har han spelat med några av vår tids största stjärnor, som Jimi Hendrix och saxofonisten Dexter Gordon.

Han har två barn, Sara Carlsson och Sebastian Carlsson, sedan ett tidigare äktenskap.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

”Loffes” sambo om sista tiden: ”Det kommer att bli tomt”


(613)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…