Annons
Annons


Härlig vetekrans

Mumsigt mjukt vetebröd fylld med kardemumma. Degen räcker till två små kransar.


Saftigt vetebröd

Saftigt vetebröd

 

Klassiskt gott

2 små kransar
Tid: 2 timmar

25 g jäst
100 g margarin
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
3/4 dl socker
10–11 dl vetemjöl
ägg till pensling

Fyllning:
150 g mjukt smör
2 tsk stötta kardemummakärnor
3/4 dl socker

Annons

Garnering:
pärlsocker
mandelspån

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt allt bli ca 37°. Lös upp jästen med lite av degvätskan, rör ner resterande. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, lite i taget, och arbeta in till en smidig och inte alltför hård deg.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Jäs övertäckt till nästan dubbel storlek. Blanda fyllningen.

3. Dela degen och kavla ut varje del till ca 22×58 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg dem på bakpapperstäckta plåtar med skarven neråt. Forma till kransar.

4. Klipp flikar och lägg dem växelvis åt höger, vänster och på mitten. Jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelspån.

5. Grädda längst ner i ugnen i 225°, 16–18 min.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell


(12)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…